Potovanje

Destinaciji zabave, Majorka in Ibiza, imata nova pravila za turiste

Oblasti španskih balearskih otokov so sprejele zakon, s katerim želijo zajeziti neobrzdane zabave in pijančevanje turistov v določenih delih Majorke in Ibize. Začel bo veljati februarja, med drugim pa bo hotelom z all-inclusive paketi prepovedano, da bi gostom v neomejenih količinah točili alkoholne pijače.

Regionalna vlada balearskih otokov je ob sprejemu zakona sporočila, da je to prvi zakon v Evropi, ki omejuje prodajo in promocijo alkoholnih pijač na določenih turističnih območjih. Balearski otroki so že dolgo magnet za mlade nemške in britanske turiste, ki pogosto prekomerno pijejo in se pozno do jutra divje in bučno zabavajo po klubih.

Ob neupoštevanju novih zakonov na neobrzdane turiste prežijo tudi visoke denarne kazni.

Omejitve bodo veljale na treh območjih, ki so znana po razuzdanem veseljačenju. San Antoni de Portmany na Ibizi ter El Arenal in Magaluf na Majorki, ki je največji med štirimi balearskimi otoki.

Omejena prodaja alkohola in prepoved skakanja z balkonov

Zakon, ki so ga pripravili po posvetih s turistično industrijo, določa, da hoteli na teh območjih, ki nudijo all-inclusive pakete, lahko na osebo ob kosilu ali večerji ponudijo največ tri brezplačne alkoholne pijače. Prepovedane so tudi vesele urice z znižanimi cenami alkoholnih pijač v restavracijah in barih ter “turneje” po barih. Prepovedana je tudi prodaja alkoholnih pijač v trgovinah med 21.30 in 8. uro zjutraj ter reklamiranje ladij z zabavami.

Gostincem in turističnim ponudnikom, ki bodo kršili pravila, grozijo kazni do 600.000 evrov in zaprtje do treh let.

Zakon prepoveduje tudi med pijanimi mladimi turisti priljubljeno skakanje z balkonov hotelov ali stanovanj v bazene, ki vsako leto zahteva več življenj. To je prepovedno na vseh štirih balearskih otokih. Hoteli morajo goste, ki to skušajo narediti, izgnati iz hotela. Tisti, ki jih bodo ujeli pri skakanju z balkona, pa čakajo kazni do 60.000 evrov.

Balearske otoke je leta 2018 obiskalo skoraj 14 milijonov turistov, ki jih privabi kristalno čisto morje, večina v okviru all-inclusive paketov. Otočje je sicer druga najbolj priljubljena turistična destinacija v Španiji, ki je po Franciji druga najbolj obiskana država na svetu.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button