Bivanje

Digitalno aktiven državljan: podaj pobudo, vprašaj državo, sodeluj v peticiji

V današnjem svetu, kjer se lahko z enim klikom dostopamo do neverjetnih količin informacij in se povežemo s svetom, ima vsak izmed nas možnost postati aktiven državljan tudi na spletu. Digitalno aktivno državljanstvo je ključnega pomena za soustvarjanje boljše in bolj povezane družbe.

Še preden se aktiviraš

Še preden se aktiviraš in sodeluješ v različnih spletnih pobudah je pomembno, da si zadostno informiran_a. V poplavi informacij na spletu je razvijanje kritičnega razmišljanja namreč ključnega pomena. Ko raziskuješ določeno tematiko preveri zanesljivost virov, preveri dejstva in bodi pozoren_a na dezinformacije in lažne novice. Tako boš s svojimi dejanji pripomogel_a k širjenju kulturne verodostojnosti in pomagal_a oblikovati okolje, ki temelji na resnici.

Kako se aktivirati na spletu v Sloveniji?

E-demokracija

Sodelovanje in upoštevanje različnih mnenj je osnova demokracije, spletno oddajanje pobud in mnenj v Sloveniji tako omogoča portal E-demokracija, ki je del eUprave. Na portalu lahko sodeluješ pri pripravi predpisov s svojimi mnenji, predlogi, pripombami in pobudami predlagateljem predpisov in odločevalcem.

Prav tako lahko prek portala izvoljenim predstavnikom pošlješ svoje mnenje, pobudo predlog, pohvalo ali grajo. Pošlješ jo lahko predsednici Republike Slovenije, predsedniku Vlade RS, poslancem Državnega zbora, EU-poslancem ter ministrstvom. Za uporabo eUprave potrebuješ digitalno potrdilo ali SMSpass.

Predlagaj občini

Mnoge občine imajo na spletni strani obrazec, prek katerega jim lahko sporočiš svoje pobude za aktivnosti v lokalnem okolju in predloge, kako izboljšati življenje v občini. Na tej povezavi najdeš pobudo Mestne občine Maribor Izboljšajmo Maribor. Oddaš lahko idejo, pohvalo, vprašanje, pobudo, opazko …

Vprašaj državo

Platforma Vprašaj državo je bila vzpostavljena v sklopu projekta Vprašaj državo: enostaven dostop do informacij javnega značaja, ki ga je v letih 2022-2023 financiralo Ministrstvo za javno upravo iz sklada za razvoj NVO in ga koordinira Transparency International Slovenia. Platforma ti pomaga pri oddaji zahteve za dostop do informacij javnega značaja in vse zahteve nato tudi javno objavi.

Družbena omrežja

Družbena omrežja so močno orodje za aktivizem, ki ti omogoča deljenje informacij, promocijo iniciativ in povezovanje z širšo javnostjo. Sledi profilom organizacij, aktivistov in vplivnežev, ki se ujemajo s tvojimi vrednotami in se zavzemajo za pobude, ki so ti blizu.

Vedno pa je dobro spremljati tudi take profile, s katerimi se ne nujno strinjaš, saj tako poskrbiš, da pridobiš informacije z vseh strani – ob tem pa seveda ohranjaj kritičnost. Pri deljenju sporočil uporabi hashtag-e za povečanje dosega svojega sporočila in se vključi v spoštljive pogovore. Ne pozabite preveriti informacij, preden jih deliš, da zagotoviš njihovo točnost.

Kako se aktivirati na spletu v mednarodnem okolju?

Sodeluj v spletnih peticijah in podaj pobude

Številne platforme omogočajo podpisovanje peticij, povezanih z različnimi pobudami in problemi v družbi. Spletna mesta, kot so WeMove EuropeChange.org in Avaaz so odlični viri za iskanje peticij o različnih vprašanjih, od okoljskih vprašanj do socialne pravičnosti. S svojim podpisom lahko prispevaš k skupnemu gibanju, ki se zavzema za pozitivne spremembe v družbi.

Če želiš so-oblikovati sedanjost in prihodnost EU, lahko to storiš na platformi together.eu, ki jo je vzpostavil Evropski parlament za spodbujanje demokratične udeležbe in povezovanje državljanov. Poseben portal, namenjen prav mladim, pa je the 25% in Youth ideas.

Prav tako lahko posežeš po Evropski državljanski pobudi. To je mehanizem EU, ki omogoča, da Evropsko komisijo pozoveš k ukrepanju in predlaganju zakonodaje glede področij, ki še niso urejena. Vsak lahko predloži predlog na platformi, začne kampanjo in se poda na pot zbiranja enega milijona podpisov iz vsaj sedmih različnih držav EU. Ko tvoj predlog doseže to število, bo morala Evropska komisija izraziti svoje stališče.

Pridruži se spletnim skupnostim

Postani del spletnih skupnosti in forumov, ki se ujemajo s tvojimi zanimanji in vrednotami. Platforme, kot so Reddit in skupine na Facebooku, zagotavljajo prostor za razprave o različnih vprašanjih, izmenjavo informacij in sodelovanje pri pobudah.

Podpiraj nevladne organizacije in aktivistične skupine

V evropskem prostoru delujejo številne nevladne organizacije in aktivistične skupine, ki se ukvarjajo z različnimi vprašanji. Razišči spletne strani organizacij, kot so Amnesty InternationalGreenpeace in Human Rights Watch, da najdeš iniciative, ki so ti blizu. Mnoge od teh organizacij ponujajo spletne platforme za donacije, prostovoljstvo in ozaveščanje.

Biti aktiven državljan v digitalnem prostoru je odgovornost in priložnost za mlade v Sloveniji, Evropi in po svetu. Z informiranjem, sodelovanjem v spletnih pobudah in izkoriščanjem moči družbenih omrežij lahko prispevaš k pozitivnim spremembam, ki si jih želiš videti s svojem okolju.

Biti aktiven spletni državljan namreč ne pomeni le uživati spletnih vsebin, temveč tudi aktivno sodelovati v digitalnem ekosistemu. Z razvijanjem digitalne pismenosti, spoštljivim komuniciranjem, obveščanjem in digitalnim aktivizmom lahko prispevaš k bolj pozitivni in informirani spletni skupnosti. Ne pozabi, da tvoja dejanja na spletu oblikujejo digitalno krajino, in če si odgovoren_a digitaln_a državljan_ka, imaš pomembno vlogo pri oblikovanju boljšega in bolj povezanega sveta.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button