IzobraževanjeNovice

Dobrodošli v študijskih klopeh – naj se 2022/23 začne!

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, tokrat v živo s tradicionalnimi dobrodošlicami univerz in študentskih organizacij. Študijski proces bo po dveh covidnih letih znova potekal nemoteno v predavalnicah in laboratorijih.

Na Univerzi v Mariboru, ki jo obiskuje okoli 14.000 študentov, so v novo študijsko leto vstopili sproščeno in brez večjih zapletov. Predvsem jih veseli, da po dveh letih niso več potrebni posebni covidni ukrepi, kar pripomore k boljšemu vzdušju in lažjemu študijskemu procesu, pravi v. d. prorektorja za študentska vprašanja univerze Nina Kotnik.

Po besedah Kotnikove se odsotnost covidnih ukrepov pozna tako na energiji študentov kot njihovemu zadovoljstvu in zanimanju za študij. “Zdi se mi, da se znova vračajo v ustaljene tirnice. Vrnila sta se druženje in interes. Na predavanjih znova sprašujejo, skratka precej je drugače,” je povedala za STA.

Na prvi dan študijskega leta je vsem študentom zaželela prijeten in uspešen študij. “Naj bo leto razburljivo, polno dogodivščin, novih poznanstev in trenutkov, ki si jih bodo zapomnili za vse življenje,” je dejala.

Posebej brucom polaga na dušo, “da so pred njimi najlepša leta, vendar naj ob vstopu v novo poglavje sprejmejo tudi odgovornost, ki jo le-to prinaša”. “Vsem študentom tudi želim, naj ne pozabijo, da je znanje moč in dobrina, ki jim je nihče ne more vzeti. Prepričana sem, da bodo na naši univerzi dobili najboljše znanje, s katerim si bodo lahko ustvarjali prihodnost,” je še dejala.

Pojdi po svojo mapico na Štuka

Tudi po oceni predsednika Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Davida Boharja prvi študijski dan v Mariboru poteka v mirnem in sproščenem vzdušju. “Lepo je videti, da so študenti znova prišli nazaj v univerzitetno mesto Maribor ter da so ulice in študentska naselja znova polni,” je dejal za STA.

Glede na prejšnje se letošnje študijsko leto po njegovih besedah razlikuje predvsem po tem, da se čuti večjo odsotnost covida-19 ter da je na fakultetah manj omejitev, “kar pozitivno vpliva na samo vzdušje”.

Za razliko od Ljubljane in Kopra v Mariboru nimajo težav s pomanjkanjem študentskih sob, kar za marsikoga še dodatno pozitivno vpliva na začetek novega študijskega leta.

Za študente, ki šele začenjajo študij, je sicer ŠOUM kot pomoč odprl točko za študentsko subvencionirano prehrano ter posebno mapo s potrebščinami za študij in različnimi napotki, Dostop. Mapo bodo bruci prejeli ob prvem vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Hkrati jih bodo seznanili s številnimi aktivnostmi ter dogodki v jesenskem obdobju.

Letos izrekamo dobrodošlico 14.300 brucem in bruckam

Novo študijsko leto se po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport začenja za približno 65.130 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za nekaj manj kot 14.300 bruck in brucev ter za okoli 3500 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

Minister Papič jim je v poslanici zaželel uspešno študijsko leto, da bi potekalo v znamenju pridobivanja novih znanj in spoznanj, pa tudi raziskovalnih dosežkov ter visokošolske in znanstvene odličnosti. Ob tem je študente prosil naj odgovorno in dosledno upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button