Kultura

Druga godba prvič tudi v Mariboru

Mednarodni festival letos prihaja tudi v Štajersko prestolnico

Z velikim veseljem objavljamo celoten glasbeni program 35. mednarodnega festivala Druga godba, ki bo potekal na sedmih koncertnih prizoriščih dveh največjih slovenskih mest med 21. in 25. majem 2019.

V Mariboru bo pri organizaciji festivala na pomoč priskočil Narodni dom.

Organizator festivala Zavod Druga godba je tokrat združil moči s tremi koproducenti. V Ljubljani bosta to Cankarjev dom in Kino Šiška, prvič pa tudi Narodni dom v Mariboru. Na festivalu bo sodelovalo tudi šest organizacij iz partnerskih mest v Evropi: iz Birminghama, Dublina, Helsinkov, Lodža, Londona in Lyona. Te bodo skupaj z Drugo godbo oblikovale program in pripravile glasbeno konferenco, oboje kot prvo dejanje skupnega projekta, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

16 koncertov izvajalcev iz 11 držav

35. Druga godba prinaša šestnajst (16) koncertov izvajalcev iz enajstih (11) držav štirih (4) celin. Glavnina programa bo potekala v zgoščenih treh dneh festivala v Kinu Šiška in na dveh prizoriščih v Mariboru, tudi v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer se bo festival zaključil. Prav tam bo Druga godba premierno predstavila novi album dua Bakalina, tokrat razširjenega v osemčlansko Bakalino Veliko z gostujočo pevko Severo Gjurin.

Za njimi bo nastopila ena izmed najbolj atraktivnih južnoafriških glasbenih zasedb, zaradi katere plešejo ljudje po vsem svetu. Skupina BCUC prihaja iz Soweta in je znana po svojih eklektičnih (re)interpretacijah zulu in xhosa godbenih tradicij. Iz Republike Južne Afrike se na Drugo godbo vrača tudi zasedba The Brother Moves On, tokrat v polnem številu. Dodatno bo obogatena z domačim pianistom Bowrainom, ki po lanskem nepričakovanem festivalskem vskoku nadaljuje ustvarjalno sodelovanje z bendom. Rezultati bodo premierno predstavljeni v Klubu CD in napovedali evropsko turnejo.

Svetovna premiera na festivalu

To pa ne bo edina svetovna premiera na festivalu. Na pobudo Druge godbe bodo prvič skupaj nastopili helsinški trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor. Še ena premiera bo slovensko obarvana, saj bo Irena Tomažin predstavila novi projekt iT: Another Crying Game. Izjemno bogata bo tudi aktualna glasbena ponudba iz Velike Britanije. Druga godba je že pred leti premierno predstavila trenutno prvo ime londonske power-jazz scene Shabako Hutchingsa, letos pa dodaja še priljubljen londonski soul-afro-beat kolektiv Kokoroko. Ob njih Druga godba predstavlja še vročo jazz-groove zasedbo Ill Considered ter vzpenjajočo se trobentačico Lauro Jurd z bendom Dinosaur. Članica Dinosaura je tudi basistka Ruth Goller, ki je na Drugi godbi že nastopila v zasedbah Melt Yourself Down in Rokie Traore.

Bogata programska ponudba iz Vzhoda

Zelo bogata in raznolika bo tudi programska ponudba s pogledom proti Vzhodu. Nedvomno so DakhaBrakha iz Kijeva danes ena najpopularnejših evropskih zasedb, ki v svoji folk glasbi meša starodavno z modernim. To bo njihov drugi nastop v Ljubljani, pred tem so nastopili na festivalu Mesto žensk v okviru Cankarjevih torkov. Prav tako se v Ljubljano vrača Estonka Maarja Nuut. Tokrat v zasedbi, kjer se zvoki njenega glasu in violine spajajo z elektroniko in vrhunskimi vizualijami. Povsem enkratna pa bo tudi ponudba s Poljske, saj v Ljubljano prvič prihaja številka ena nove poljske jazzovske scene Maciej Obara. Odličen vokalno-instrumentalni trio Sutari pa bo nastopil v Minoritski cerkvi v Mariboru.

Prihaja najboljši kitarist New Yorka 2013

In kaj prihaja izza Atlantika? Nihče drug kot kitarist in skladatelj Yonatan Gat, ki ga je revija Village Voice leta 2013 razglasila za najboljšega kitarista v New Yorku. Njegov koncert bo prava poslastica tudi za fene zasedbe Swans. Gata bo na odru spremljal basist skupine Swans ‒ in staroselska glasbenika iz obeh Amerik. Če kdo meni, da bo zabave premalo, bo za to poskrbela še zasedba Liniker e os Caramelows s samosvojo različico brazilskega funka soula ter s karizmatično pevko Liniker.

 

ikona pisec Zavod Druga godba Ljubljana
ikona fotograf Leila Penteado

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button