Šport

Fitnesi ne predstavljajo dodatnega tveganja za okužbo s COVID-19

Slovenska fitnes iniciativa je nastala sredi prisilnega zaprtja športno-rekreativnih centrov po Sloveniji in združuje gospodarske družbe in samostojne podjetnike – trenutno nekaj več kot 60 subjektov. Kot se je izkazalo, je potreba po predstavniku teh deležnikov izjemno velika, saj je področje trenutno v nekakšni sivi coni.

Zdaj, ko se spet veliko govori o novem valu in novih okužbah, opozarjamo na raziskovalno študijo. To je izvedla skupina raziskovalcev Univerze v Oslu pod vodstvom profesorja Michaela Bretthauerja. Študija je pokazala, da obisk fitnesa ne predstavlja dodatnega tveganja za okužbo s COVID-19.

Kot opažamo pri strankah, so se ljudje med karanteno precej polenili, pridobili kilograme in izgubili precej motivacije za gibanje. Ravno nasprotno, kot si želimo! Rekreacija in gibanje sta namreč ključna pri izgradnji dobrega imunskega sistema in prav to je fokus našega dela. Torej pomagati ljudem k bolj zdravemu in uravnoteženemu načinu življenja. Raziskave in strokovnjaki povsod po svetu ugotavljajo, da nadzorovana preventivna oblika rekreativne vadbe fitnesa izjemno ugodno pripomore k psihofizičnemu stanju posameznika. Redno aktiven posameznik je tudi bolj zdrav posameznik, kar drastično zmanjša možnost okužb. Zato je zaprtje športno-rekreativnih centrov negativno vplivalo na splošno dobro zdravstveno stanje prebivalstva.

Fitnesi, tveganje, okužba, covid-19, fitnes, Stanje,

Če se vrnemo nazaj k raziskavi. Prva tovrstna raziskava v Evropi je preučevala 3764 ljudi, starih med 18 in 64 let, ki niso imeli nobenih sorodnih bolezni, ki bi predstavljale dodatno tveganje. Približno polovica (1896) je imela dostop do vadbe v fitnesu, kontrolna skupina (druga polovica) pa ne. Tisti, ki so obiskovali fitnese, so morali spoštovati navodila Norveškega inštituta za javno zdravje. Torej socialna distanca, poudarek na higieni rok in površin ter razkuževanjem naprav po vsakem uporabniku. Osebje je nadziralo število vadečih, garderobe so bile odprte, tuši in savne pa zaprti. Po treh tednih, kolikor je trajala raziskava, so raziskovalci testirali vadeče in vse zaposlene in niso našli nobenega pozitivnega primera COVID-19, povezanega s fitnesom. Raziskava torej ni pokazala povečanje tveganja za prenos okužbe s COVID-19 ob obisku fitnesa. Seveda ob zagotavljanju varne distance in ustrezni higieni rok in razkuževanja površin in naprav.

Stanje v Sloveniji opisujeta Geršak in Logarjeva

“V 5 tednih, odkar smo ponovno zagnali vadbene centre, smo kljub temu, da smo že prej vzdrževali visok nivo higiene, dosledno sledili smernicam NIJZ. Menimo, da obstaja v nakupovalnih središčih, nočnih klubih in drugih organiziranih druženjih in zabavah veliko večja možnost okužbe,” pravi Marko Geršak, pobudnik Slovenske fitnes iniciative. Vsekakor pa, če se ljudje sami ne bodo obnašali odgovorno drug do drugega in do lastnega zdravja, lahko to izniči ves trud, ki ga organizacije vlagamo v to, da bi ohranili varnost in zdravje svojih obiskovalcev.

Če se samo dotaknemo primera fitnesa iz Sevnice, doc. dr. Mateja Logar, dr. med., specialistka infektologinja iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana pravi: “Vsekakor gre tukaj za neodgovorno ravnanje posameznika. Žal se ljudje prepogosto ne zavedajo, da lahko s svojim vedenjem škodijo ne samo sebi ampak številnim posameznikom in tudi skupnosti. Sevniški fitnes v tem primeru ni v ničemer ravnal narobe in ni mogel preprečiti tega dogodka. So se pa nanj ažurno in profesionalno odzvali. Vsekakor je pomembno, da se vsi zavedamo, da če smo bolni ali se slabo počutimo, ostanemo doma in ne hodimo ven, predvsem pa ne v zaprte prostore. Zaželeno je, da ljudje skrbimo za svoje zdravje in dobro počutje. To omogoča tudi redna telesna aktivnost, ki ima tudi znan pozitiven učinek na naš imunski sistem.”

 

 Maja TASIČ
BODIFIT

Sorodni članki

Back to top button