Šport

OFEM: Nika Tomc suvereno do zlate medalje, do bronaste v judu tudi Leila Mazouzi

Judoistka Nika Tomc je za Slovenijo osvojila prvo zlato medaljo na Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) v Mariboru. Najboljša je bila v kategoriji do 57 kg. V kategoriji do 63 kg je Leila Mazouzi osvojila bronasto odličje. Do tretje zmage je prišla ženska reprezentanca v košarki 3 x 3.

Nika Tomc je v svojem prvem dvoboju izločila Turkinjo Hilal Akyildiz, nato pa Izraelko Hili Zakroisky. V polfinalu je bila boljša od Portugalke Marie Silveira, v finalu pa je strla še Nemko Odalis Santiago-Santana.

“Najboljši občutki, neopisljivo. Za vsako borbo posebej se je treba pripraviti, seveda je pa tu zelo pomembna tudi koncentracija čez celo tekmo, tudi v finalu,” je bila po osvojenem zlatu redkobesedna Tomc.

Mazouzi je bila sprva prosta, potem pa boljša od Litovke Varvare Kuchar in Francozinje Emme Benghezal. V polfinalu je morala premoč priznati Turkinji Sinem Oruc, v boju za bron pa je premagala Izraelko Lihi Boaron.

“Zelo sem vesela, da sem lahko del medaljistk. V polfinalu je malo spodrsnilo, ampak na srečo sem zmagala, potrudila sem se in zdržala do konca. Na Ofem sem šla brez skrbi. Želela sem prikazati najboljše borbe, če pa daš vse od sebe, ti medalja ne more spodleteti,” pa je povedala bronasta Mazouzi.

Zmagale tudi košarkarice 3×3

Košarkarice so po dveh sredinih zmagah danes ugnale še Švedinje z 21:17 in so si brez poraza v skupinskem delu zagotovile nadaljevanje. Košarkarji so bili drugič poraženi, Belgijci so bili premočni s 16:14, in končujejo nastope na Ofemu.

Od atletinj in atletov je danes najvišje končala Ana Novak na 2000 m zapreke. S časom 6:47,67 minute in osebnim rekordom je osvojila šesto mesto. Brin Ciglenečki je bil v skoku s palico osmi, preskočil je 4,70 metra. Maks Duhovnik je v finalu skoka v daljino končal na 11. mestu. Že v prvem poskusu si je poškodoval stegensko mišico in v solzah zapustil stadion.

Eva Sevčnikar je bila v skoku v višino 13., Luka Nograšek v troskoku 14., Zala Kovačič v metu kladiva 15., Tinkara Omerzu pa je sedmeroboj sklenila na 15. mestu. Andraž Rajher se je v metu diska z metom, dolgim 54,47 metra, prebil čez kvalifikacije.

Plavalka Zara Podržavnik se je na 200 m mešano z devetim časom prebila v polfinale, tam odplavala osebni rekord in dosegla četrto mesto v svoji skupini ter napredovala v finale. Iza Bricelj je bila v tej disciplini 13. Danes je plavala še v finalu 200 m prosto in bila osma.

Nikola Tin Kocić se je na 100 m prsno uvrstil v polfinale in bil 13. Polfinale si je na 200 m prosto priplaval Svit Popović in bil na koncu 16. V polfinalu je bila tudi Hana Bele na 100 m prsno in sklenila na 14. mestu. Na tej razdalji je bila Ivana Lukan 25.

Na 100 m delfin sta bila Bor Vran Benkovič in Enej Šerjak 24. oziroma 25., na 50 m prosto je bil Šerjak 23., Taj Majcen pa 29. Ema Vrbinc je na 100 m hrbtno zasedla 27. mesto, Isabela Strojanšek pa 32.

Medalja se je izmuznila na kolesarski dirki

Tik za odrom za zmagovalce, na 4. mestu, je kolesarsko dirko zaključil Mai Prevejšek. Tekmoval je tudi Bastian Petrič, ki je v zadnjem krogu padel in osvojil 69. mesto. Med dekleti so kolesarile Eva Terpin (15. mesto), Vesna Potočnik (41. mesto), Hana Jeromel (58. mesto) in Vanja Kuntarič Žibert (55. mesto).

Polfinale si je priboril tudi tenisač Svit Suljić, ki je z 2:1 v setih premagal Čeha Filipa Košarka. Na drugem igrišču pa je proti Avstrijcu Thiu Emilu Behrmannu izgubil Žiga Šeško.

STA
OFEM

Sorodni članki

Back to top button