Kulsko

Fotografija je lahko z nekaj triki vrhunska!

Ko ti naslednjič nekdo v roke potisne telefon, boš naredil odlično fotografijo

Se ti je že kdaj zgodilo, da si nekomu podal telefon in upal, da bo fotografija odlična, nazaj pa si dobil neprimerno fotografijo, ki je za nič na svetu ne bi mogel objaviti na Instagramu?

Če si med tistimi, ki svoje prijatelje fotografirajo že skoraj profesionalno, nazaj pa dobijo komaj kaj uporabnega, moraš te nasvete posredovati prijateljem. Če se ti to ne dogaja, pa si verjetno ti tisti, ki si mora spodnje točke podrobno prebrati. Fotografiranje drugih se zdi enostavno, a ljudje smo pozabili na nekaj preprostih pravil, zaradi katerih je fotografija slabša od pričakovanega.

Odštevaj

Redki so posamezniki, ki odštevajo preden posnamejo fotografijo. Tisti, ki pa to še počnejo, ponavadi poskrbijo, da je fotografija odlična. Predvsem je to pomembno pri skupinskih fotografijah, saj bo v nasprotnem primeru nekdo gledal drugam ali pa bo imel zaprte oči. S klasičnim »3, 2, 1, zdaj!« bodo vsi vedeli, kdaj je nastopil trenutek za primerno pozo.

Izberi primeren kot

Ne, primeren kot za fotografiranje ni od spodaj navzgor. Da se izogneš fotografiranju podočnjakov in podbradkov, telefon drži višje, kot se ti zdi primerno. Končni izdelek bo veliko boljši, kot če telefon držiš nizko ali celo v višini oči.

Pazi kam postaviš telefon

Poskušaj se držati treh postavitev: bližnje, srednje in široke. V bližnjem posnetku želiš ujeti obraz osebe in njene oči, zato lahko fotografijo odrežeš pri vratu in morda celo na vrhu glave. Nikakor pa ne smeš telesa osebe odrezati pri širokem posnetku, saj bo vse skupaj zelo čudno, če se bo oseba končala nekje pri kolenih, nad njeno glavo pa bo še veliko prostora.

Telefon je omogočil, da fotografiramo pogosteje.
Fotografija s srednjo postavitvijo zajema zgornji del telesa.

Podaj navodila

Oseba, ki jo fotografiraš, se morda ne bo zavedala svoje skrčene postave, zato ji povej, naj se zravna in brado potisne navzdol. Seveda to stori le, če jo dobro poznaš in so taka navodila glede na vajin odnos primerna.

Smešna fotografija je plus

Kadar fotografiraš skupino ljudi, jih prosi še za smešno različico in prični fotografirati kar preden se namestijo. Največkrat se spontani smeh zgodi preden sploh najdejo smešno pozo, zato ne zamudi tega trenutka. Ta fotografija zna prinesti še več zadovoljstva s strani lastnika telefona.

Preveri, ali je lastnik zadovoljen

Če lastnik telefona na licu mesta ugotovi, da s fotografijo ni zadovoljen, jo lahko kar takoj posname še enkrat. Težje je, ko to ugotovi šele doma, zato poskrbi, da ga boš po končanem »fotoshootingu« vprašal za oceno in mnenje.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button