Izobraževanje

Na Islandiji najbolj enakopravni, v Afganistanu največ razlik med spoloma

Svetovni gospodarski forum (WEF) je izdal poročilo o globalnem indeksu razlik med spoloma za leto 2022. Poročilo ugotavlja, da so se razlike med spoloma v preteklem letu povečale zlasti zaradi pandemije covida-19 in strahu pred recesijo. Na dnu lestvice se nahajata Afganistan in Pakistan, na vrhu lestvice pa je Islandija.

Globalni indeks razlik med spoloma primerja trenutno stanje in razvoj enakosti spolov v štirih ključnih kategorijah. To so: udeležba in priložnosti v gospodarstvu, doseganje ravni izobrazbe, zdravje in preživetje ter politična opolnomočenost.

Čeprav še nobena država ni dosegla popolne enakosti spolov, je deset največjih gospodarstev odpravilo vsaj 80 odstotkov razlik med spoloma. Pri tem na svetovni lestvici vodi Islandija. Sledijo ji Finska, Norveška, Nova Zelandija in Švedska. V prvi deseterici sta še dve državi podsaharske Afrike, Ruanda in Namibija, ena latinskoameriška država – Nikaragva, ter dve evropski državi, Irska in Nemčija.

Najnižje na lestvici, s poraznimi rezultati glede enakosti spolov, je Afganistan, kjer že skoraj leto dni vladajo talibani. Tik pred njim, na 145. mestu, pa je Pakistan. Med petimi najslabšimi državami so še Iran ter afriški državi Demokratična republika Kongo in Čad, ki ju pestijo konflikti.

Kako enakopravna je Slovenija?

Slovenija se medtem na splošni globalni lestvici indeksa razlik med spoloma nahaja na 39. mestu, med Jamajko in Panamo. Na regionalni lestvici pa se je uvrstila na 20. mesto od 35 držav, ki znotraj poročila WEF spadajo pod evropsko regijo.

Slovenija se je najbolje odrezala v kategoriji udeležbe in priložnosti v gospodarstvu, kjer se je na globalni ravni uvrstila na 12. mesto, najslabše pa v kategoriji politične opolnomočenosti, kjer je uvrščena na 78. mesto.

Poročilo sicer ugotavlja, da so se globalne razlike med spoloma še povečale, zlasti zaradi pandemije covida-19 in grozečega strahu pred recesijo. Ob trenutni stopnji napredka bi za dosego popolne enakosti spolov potrebovali 132 let.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button