Bivanje

Najbolj primerno mesto za bivanje je …

Najboljše mesto za bivanje na svetu je že drugo leto zapored avstrijska prestolnica Dunaj, pravi letna raziskava britanskega tednika Economist. Na drugem mestu ostaja avstralski Melbourne, ki je pred tem sedem let kraljeval na vrhu lestvice.

Od 100 možnih točk je Dunaj prejel kar 99,1 točke. Melbourne na drugem mestu zaostaja le za 0,7 točke. Najboljšima mestoma za bivanje sledijo avstralski Sydney, japonska Osaka in kanadski Calgary. Med top dvajsetimi mesti je kar osem evropskih, sledijo še japonska, avstralska, novozelandska in kanadska mesta, piše v raziskavi Economist Inteligence Unit (EIU).

Kriteriji za ocenjevanje so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje, izobrazba, infrastruktura, prvič pa tudi učinki podnebnih sprememb.

Med najboljšimi kraji za bivanje še vedno prevladujejo mesta iz Zahodne Evrope in Severne Amerike. Med bolje uvrščenimi so običajno srednje velika mesta v bogatejših državah, so ocenili raziskovalci.

Manj primerni Damask, Lagos in Daka

Raziskava EIU letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Prvič so upoštevali tudi učinke podnebnih sprememb na kvaliteto bivanja, zaradi česar sta New Delhi in Kairo izgubila kar nekaj mest na lestvici zaradi slabe kvalitete zraka, povprečnih temperatur in neprimernega zagotavljanja vode.

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še nigerijski Lagos, bangladeška Daka, in libijski Tripoli.

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegli največ izboljšav – med njimi so na primer Beograd, Hanoj, Kijev, Moskva in Abidžan na Slonokoščeni obali. Razmere pa so se v zadnjih petih letih najbolj poslabšale v Tripoliju, Caracasu, Tunisu, Detroitu in paragvajski prestolnici Asuncion.

Dunaj je že drugo leto zapored najboljše mesto za bivanje.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button