Kultura

Odštevamo do 59. Festivala Borštnikovo srečanje!

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor in na drugih mestnih lokacijah bo med 3. in 16. junijem 2024 znova potekal osrednji slovenski gledališki festival - 59. Borštnikovo srečanje. Vstopnice za festivalske dogodke so že v prodaji.

Ob slovenskih znova tudi tuje gledališke predstave

Festival Borštnikovo srečanje letos v tekmovalnem programu ponuja dvanajst gledaliških predstav po izboru selektorja Blaža Lukana, v spremljevalnem programu pa se bodo zvrstile slovenske in tuje uprizoritve, ki zaokrožujejo programsko podobo letošnjega festivala, omogočajo primerjavo in vpogled v evropsko gledališko dogajanje. Gostovale bodo uspešnice z evropskih gledaliških odrov in festivalov: Angel zgodovine v produkciji Sotterraneo (IT), Svetovja v produkciji Compagnie Mossoux-Bonté iz Belgije, otvoritvena predstava Soul Chain / Vezi duš izraelske koreografinje Sharon Eyal, v izvedbi skupine tanzmainz (Staatstheater Mainz, DE) in ob koncu še hrvaško puljsko gledališče z uprizoritvijo Mati in otrok v režiji mednarodno uveljavljenega Matije Ferlina.

Borštnikovo srečanje tokrat prvič z lastno produkcijo

V torek, 4. junija, ob 20. uri bo slovensko premiero doživela uprizoritev Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić – prva mednarodna lastna festivalska koprodukcija, pri kateri sta sodelovali še Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko dramsko gledališče. Nastala je v okviru dveletnega mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi, ki je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa.

SNG Maribor, 59. Borštnikovo srečanje, gledališče
Foto: SNG Maribor

Razširjen festivalski program

V sodelovanju s partnerji festival Borštnikovo srečanje svoj program bogati z dvodnevno mednarodno konferenco o dokumentarnem gledališču, ki vključuje tudi performans španske umetnice Maríe San Miguel Veliki krst. Na okroglih mizah bo pogovor namenjen mladi dramaturgiji, spraševali se bomo, ali gledališka kritika izginja, razmišljali o začasnosti in sočasnosti dramskih prevodov. Predstavljene bodo publikacije Barbare Orel, Marka Koširja, Vilija Ravnjaka in Jana Krmelja, ob izidu avtobiografije se bomo poklonili letos preminulemu igralcu Juriju Součku, prejemniku Borštnikovega prstana leta 1994. Del festivalskega dogajanja bo s kar tremi razstavami in pogovorom posvečen gledališki fotografiji.

Promocija slovenskega gledališča v tujini in študentje

Maribor bo v času festivala znova gostil in povezoval številne gledališke ustvarjalke in ustvarjalce, profesionalce in ljubitelje gledališča, selektorje, novinarje iz Slovenije in tujine. Med temeljna festivalska poslanstva v zadnjem času namreč sodi tudi promocija in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti v tujini, tudi tokrat bodo besedila predstav v tekmovalnem programu prevedena v angleščino – celotni programski sklop pa je predstavljen kot showcase slovenskega gledališča za tuje goste. Znova bomo gostili študente AGRFT, ki se bodo ob spremljanju festivalskega dogajanja občinstvu predstavili tudi z izborom študijskih predstav.

Festival na dlani in spletu

Za spremljanje festivalskih novic, programa in lažje načrtovanje ogledov predstav ter drugih festivalskih dogodkov so organizatorji tudi letos pripravili mobilno aplikacijo, ki (med drugim) omogoča preprost nakup vstopnic.

Danes pa je zaživela tudi nova festivalska spletna stran, ki jo najdeš na že znanem spletnem naslovu.

Celoten festivalski program si lahko ogledaš na tej povezavi.

SNG Maribor
SNG Maribor

Sorodni članki

Back to top button