Potovanje

Policija poziva k varni uporabi električnih skirojev

Zadnje čase je v prometu vse več električnih skirojev, katerih uporaba je lahko tudi nevarna. Dokaz za to je število nesreč, v katerih so udeleženi uporabniki električnih skirojev. Policija zato poziva k varni uporabi teh prevoznih sredstev, ne da bi ogrožali sebe in drugih.

Uporaba električnih skirojev je zelo enostavna, hkrati pa tudi nevarna. Prva težava je, da skiroji dosežejo velike hitrosti, kolesa so majhna, zato lahko uporabnik hitro izgubi ravnotežje in pade. Druga težava pa je v tem, da je uporaba skirojev dovoljena na površinah, namenjenim pešcem oz. kolesarjem. Električni skiroji so neslišni! Zato jih ostali udeleženci po navadi niti ne opazijo oz. ne slišijo, opozarjajo na Policijski upravi (PU) Koper.

Po trenutni zakonodaji se električni skiro uvršča med t. i. posebna prevozna sredstva. Ta se lahko uporablja v cestnem prometu na površinah, namenjenim pešcem in kolesarjem. Električni skiro se lahko vozi tudi v območjih za pešce oz. območjih umirjenega prometa. Nikjer pa ni predpisano, kakšna zaščitna sredstva je treba uporabljati pri vožnji, in nikjer niso predpisani pogoji za vožnjo.

Policija zato uporabnikom električnih skirojev svetuje, da kljub temu, da zakonsko ni predpisano, uporabljajo zaščitno čelado. Dodatno priporočajo tudi ščitnike za kolena in komolce, vsaj otroci. Slednji električnih skirojev ne smejo uporabljati samostojno oz. brez spremstva staršev.

Na območju PU Koper je v zadnjih mesecih sicer zaznan opazen porast primerov tatvin koles. Tako so v prvih osmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 64 primerov tatvin koles. V istem obdobju lanskega leta pa 35. V zadnjem obdobju pa policija beleži tudi vedno več primerov tatvin električnih koles in električnih skirojev.

Lastnikom koles, zlasti vrednejših, svetujejo tudi razmislek o sklenitvi premoženjskega zavarovanja kolesa

Največ koles in električnih skirojev je na območju slovenske obale ukradenih ob popoldnevih na parkiriščih nakupovalnih središč in tržnic ter turistično-gostinskih objektov. Pojavljajo pa se tudi primeri vlomov v kleti in druge zaprte prostore in vozila s tatvinami koles in električnih skirojev. Zlasti v nočnem času. Policija ocenjuje, da je v zadnjih letih vedno več primerov tatvin koles in električnih skirojev. Te zakrivijo organizirane skupine z namenom nadaljnjega razpečevanja ukradenih predmetov na domačem ali tujem črnem trgu.

Lastnikom policija svetuje, da ob nakupu shranijo račune in dokumente samih koles oz. skirojev. Lastniki so naj zabeležijo njihovo tovarniško številko in značilnosti ali jih posebej skrito označijo ter po možnosti fotografirajo. Prav tako naj si zabeležijo čim več podatkov o svojem kolesu. Le-tega pa pustijo čim krajši čas brez nadzora in v tem primeru dobro izbirajo mesta parkiranja. Kolesa oz. skiroje naj priklepajo na nepremične predmete z uporabo kakovostnih ključavnic. Ob neuporabi pa naj kolesa oz. skiroje shranijo v zaklenjenih zaprtih prostorih.

Če do tatvine vseeno pride, je o tem treba čim prej obvestiti policijo. V kolikor opazimo tatvino ali sumljive osebe oz. vozila, ki bi lahko bila povezana s takšnimi kaznivimi dejanji, pa si je o tem potrebno zapomniti čim več podrobnosti in jih takoj posredovati policiji.

Na policiji obenem pozivajo občane, naj bodo pri nakupih koles previdni. Kolesa naj pred tem preverijo ter pridobijo dokumente o njihovem izvoru, saj se sicer lahko sami znajdejo v kazenskem postopku.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button