Šport

Pred kolesarji na Touru prva gorska preizkušnja

Na 111. kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu četrta etapa, ki bo karavano popeljala od Pinerola v Italiji do Valloira v Franciji (139,6 km). Gre za kratko, a izrazito gorsko traso s tremi kategoriziranimi vzponi, najtežji test pa prihaja v zadnjem delu s slovitim prelazom Galibier.

Toda po Galibieru na 2642 m nadmorske višine sledi še dolg in hiter spust do okoli 1200 m nižjeležečega Valloira.

V kratki etapi s kar 3600 višinskimi metri kolesarje čaka vzpon do Sestrieresa v prvih 50 km etape, nato pa prihod v Francijo prek prelaza Montgenevre. Po spustu sledi prelaz Galibier, ki je težji v zadnjih osmih kilometrih, najtežji pa prav v zadnjem kilometru.

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo etapo začel kot drugi v skupnem seštevku, a z enakim časom kot Ekvadorec Richard Carapaz. Olimpijski prvak in član ekipe EF Education-EasyPost je v ponedeljek zavoljo boljše uvrstitve v etapi prevzel tako rumeno majico vodilnega kot tudi nekaj več medijskih obveznosti od 25-letnika s Klanca pri Komendi.

Drugi slovenski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) z zaostankom 21 sekund zaseda 19. mesto in bo upal na boljše noge kot v drugi etapi do Bologne, ko je te sekunde izgubil.

Ostali Slovenci so na dirki v drugačnih vlogah in že precej zaostajajo. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je skupno 83., Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) 85., Luka Mezgec (Jayo-AlUla) pa 121.

Prva gorska etapa francoske pentlje se bo začela ob 13.15, po predvidevanjih organizatorjev pa končala okoli štiri ure kasneje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button