Delo

Uspešne ženske 2019: Če priložnost ne pride, jo ustvarite

Tokrat so spregovorile Anita Ogulin, mag. Simona Felser ter vlogerki Cool Mamacita in Lepa afna.

Na okrogli mizi o moči žensk v družbi so gostje spregovorile o svoji poti do uspeha, preprekami s katerimi se soočajo in preprekah s katerimi so se na njej soočile..

Sekcija Mladih projektnih managerjev je tudi letos na Ekonomsko-poslovno fakulteti gostila že tradicionalno okroglo mizo Uspešne ženske.

 

Uspeh je odvisen od lastnega zadovoljstva

Uspešne ženske 2019 - Teja Perjet (Cool mamacita)
Tudi Teja Perjet, bolj znana kot Cool mamacita, je delila svojo izkušnjo o neenaki obravnavi spolov v poslovnem svetu.

O osrednji temi, moči žensk v družbi, so se pogovarjale Anita Ogulin, mag. Simona Felser, Teja Perjet in Lea Filipovič. Prva gostja si je s svojim delom na področju zaščite ranljivih otrok, tudi na sedanjem položaju predsednice Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, prislužila nazive Delove osebnosti leta, Slovenke leta in častne meščanke mesta Ljubljane. Druga je uspeh našla na mestu direktorice FLAMIN HOLDING, podjetja, ki deluje v dominantno moški avtomobilski industriji, zadnji dve pa sta (poleg ostalih uspehov) eni izmed najuspešnejših slovenskih vlogerk, ki ju sledilci poznajo pod psevdonimoma Cool Mamacita in Lepa afna.

Gostje so delile zgodbe o svoji poti do uspeha, ki ga vse vidijo na podoben način. »Nikoli nisem razmišljala o tem, ali sem uspešna, temveč le, ali sem uresničena,« je svoj pogled delila Ogulinova. Pritrdila ji je tudi Filipovičeva, ki je poudarila, da je uspeh odvisen predvsem od lastnega zadovoljstva pri delu.

 

Moški še vedno hitreje prehodijo isto karierno pot

Uspešne ženske 2019 - okrogla miza
Gostje so spregovorile tudi o prednostih žensk v podjetjih

Spregovorile so tudi o vlogi žensk v družbi in poslovnih sistemih, predvsem o odnosu, ki se vzpostavi do žensk v podjetju ter vplivu, ki ga imajo ženske na vodilnih položajih na sodelavke pod njimi. Kot je izpostavila mag. Felser, je neenakost med spoloma še vedno prisotna tudi v poslovnem svetu. »Sama sem verjetno potrebovala več časa, da sem prišla do delovnega mesta, kot bi ga potreboval moški, če bi hodila vzporedno,« je poudarila. Podobna je tudi zgodba Perjetove, ki je pojasnila, da se ji zaradi nepravične obravnave preprosto ni zdelo smiselno nenehno dokazovati, kar jo je sčasoma vodilo do ustanovitve lastnega podjetja.

Čeprav si četverica deli mnenje, da razlik ne gre odpraviti čez noč, pa ambicioznim mlajšim ženskam svetujejo, naj se ne nehajo boriti za svoje mesto v poslovnem svetu. »Če priložnost pride, jo zagrabite, če pa ne, jo ustvarite,« jih je na koncu spodbudila Filipovičeva.

 

 Klara AVSEC
 Klara AVSEC

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button