IzobraževanjeNoviceŠtipendije

V šolo v Mariboru: prva mednarodna šola, kaj pa štipendije za nadarjene?

V klopi mariborskih javnih osnovnih šol bo v novem šolskem letu sedlo okoli 9100 učencev, od tega okoli 990 prvošolcev. V okviru OŠ Leona Štuklja pa bo začela delovati šola z mednarodnim programom. Hkrati se ob začetku novega šolskega leta pojavljajo tudi polemike ali bodo nadarjeni dijaki in študenti prejelii štipendije ali ne.

Prva mednarodna šola v vzhodnem delu države

Točni podatki o številu vpisanih v mariborske osnovne šole v šolskem letu 2023/2024 bodo znani konec septembra, na občini pa ocenjujejo, da bo okoli 9100 učencev v 445 oddelkih, kar je podobno kot zadnja tri leta. “V preteklih letih je število učencev konstantno naraščalo, sedaj pa se je trend umiril. V mariborskih osnovnih šolah je sicer približno 1700 učencev več kot pred desetimi leti,” so za STA povedali na občini.

Še okoli 360 otrok bo obiskovalo zasebni osnovni šoli v Mariboru. Z novim šolskim letom bo stekel tudi prvi mednarodni osnovnošolski program v tem delu države. Program IB, ki ga je razvila organizacija International Baccalaureate Office iz Ženeve in je namenjen predvsem družinam, ki se veliko selijo, bodo izvajali na OŠ Leona Štuklja. Trenutno je v ta program vpisanih šest otrok, že septembra pa so po navedbah občine napovedani dodatni vpisi.

S ciljem zagotavljanja varnega prihoda otrok v šolo bo v bližini mariborskih osnovnih šol 1., 5. in 7. septembra potekalo merjenje hitrosti. Nadzor bo izvajalo medobčinsko redarstvo, merjenje pa bo potekalo z najetim radarjem. Meritve hitrosti bodo sicer potekale tudi med šolskim letom.

Podjetje Marprom bo v petek uvedel polne vozne rede mestnih avtobusov, naravnane na čas šolskega pouka. S tem bo ob pogostejših odhodih avtobusov kot med počitnicami ponovno zagotovljen prevoz na linijah 10 Malečnik-Metava, 151 Gaj nad Mariborom ter nočnih krožnih linijah K 1 in K 2.

Štipendije za nadarjene dijake in študente – bodo ali ne bodo?

V mestu je pred dnevi zaokrožila novica, da občina v prihajajočem šolskem letu zaradi pomanjkanja denarja ne bo podelila štipendij za nadarjene dijake in študente. »Zaradi težke likvidnostne situacije, na katero smo v Mestni občini Maribor večkrat opozorili, je bila sprejeta odločitev, da se Javni razpis za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov za šolsko leto 2023/2024 ter Javni razpis za štipendiranje dijakov srednjega poklicnega izobraževanja za šolsko leto 2023/2024 v letu 2023 ne objavita,« se je glasila izjava iz občine.

Mariborčani so se ostro odzvali na to novico, obsodili so jo tudi pri Socialnih Demokratih. Podjetje VBO – digitalno zobozdravstvo je ponudilo, da skupaj s še 11 podjetji pokrijejo štipendije za nadarjene mlade Mariborčane.

Občina se je končno odzvala in navedla, da infromacije ne drži in je prišlo do napačnega razumevanja. Pripravljajo da namreč nov koncept štipendiranja, ki uvaja sistem kadrovskega štipendiranja. “Prenoviti želimo politiko štipendiranja na način uvedbe kadrovskih štipendij, da bo sledila potrebam pomanjkanja kadrov v gospodarstvu, javni upravi in na področju medicine,” so pojasnili.

»Obenem pa poudarjamo, da se bo znesek, ki je bil do sedaj namenjen štipendiranju tekom prihodnjih proračunskih let zaradi zagotavljanja daljšega obdobja štipendiranja še povečal,« razlagajo. »Vsi ukrepi pa so namenjeni motivaciji dijakov in študentov, da po končanem šolanju nadaljujejo z zaposlitvijo znotraj domačega okolja.«

V šolskem letu 2022/2023 je Mestna občina Maribor štipendirala 19 študentov in 35 dijakov. Višina štipendije je mesečno 130 evrov za dijake, 190 evrov za študente, ki se izobražujejo v Sloveniji ter 250 evrov za študente, ki se izobražujejo v tujini.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button