Novice

20. let Zavoda PIP: #bodimoprijazni, ukrepajmo proti sovražnemu govoru!

Ob 20. obletnici ustanovitve Zavoda PIP je potekala novinarska konferenca, na kateri so spregovorili direktor Bojan Golčar, podpredsednica ŠOUM Zala Urbanija, vodja pravne službe Maja Šedivy in Vanja Čiček, vodja projekta Bodimo prijazni. 

Novembra 2003 je Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) ustanovila Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor. Nastal je kot pobuda študentov prava, ki so se organizirali, da svojim vrstnikom ponudijo brezplačno pravno svetovanje. Od takrat pa do danes je Zavod PIP zrastel v zavod, ki ne nudi pravne pomoči le študentom, temveč vsem občanom, ne glede na status študija oz. zaposlitve.

Letno opravijo okoli 700 brezplačnih pravnih svetovanj na vseh področjih prava: svetujejo pri delovnem, dednem, obligacijskem pravu, pri postopkih izvršbe, prekrških. Mnogokrat se ljudje, ki so že v pravnih postopkih, nanje obrnejo tudi po drugo mnenje ali zagotovilo, da so bili v postopkih pravilno obravnavani.

Poleg pravnega svetovanja je direktor Bojan Golčar poudaril še ostala področja delovanja zavoda: informiranje o Evropski uniji, mladinski sektor in podpora nevladnim organizacijam. Leta 2008 je Zavod PIP namreč postal tudi Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja. Pri delovanju so pomagali že več kot 300 nevladnim organizacijam v Podravju in v 6 občinah spodbudili ustanovitev participativnega proračuna.

Zavod PIP
Z današnjim dnem so na Zavodu PIP ustanovili točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora, ki jo je predstavila vodja projekta Vanja Čiček.

Europe Direct Podravje povezuje lokalno okolje z EU

Kot informacijska točka Europe Direct Podravje skrbijo tudi za informiranost podravske regije o Evropski uniji, evropskih politikah in delovanju institucij. Spodbujajo lokalne razprave o EU in delujejo kot vezni člen med lokalnim prebivalstvom in Evropsko komisijo. Pomagajo pri odgovorih na vprašanja o EU, organizirajo pa tudi dogodke, na katerih lahko prebivalci z odločevalci in strokovnjaki debatirajo o pomembnih temah.

Zavod PIP ima v Mariboru tudi status mladinskega centra, s čimer se še posebej osredotočajo na mlade in njihove kompetence. Več kot 2000 mladih je vključenih v različne delavnice, izobraževanja in svetovanja na področjih zaposlitve in študija v EU, sovražnega govora, krepitve kompetenc študentov prava

Na novinarski konferenci je podpredsednica ŠOUM Zala Urbanija izpostavila, da Zavod PIP tudi po 20 letih delovanja izjemno dobro dopolnjuje ŠOUM na področju študentov in mladih. Kot soustanovitelji so veseli in ponosni, da je Zavod PIP dosegel takšen razvoj, tudi z njihovo finančno pomočjo.

Zavod PIP
Sovražni govor je po 297. členu kazenskega zakonika kaznivo dejanje. Na fotografiji Maja Šedivy, vodja pravne službe. 

Obsodimo in prepoznajmo sovražni govor

Sovražnega govora je v naši družbi vedno več, zato postajamo nanj vedno bolj navajeni in ga ne zaznavamo. Prinaša pa lahko negativne posledice tako za posameznika (depresija, tesnoba ..), kot tudi za družbo. Trenja in sovražna nastrojenost do drugih skupin lahko vodi tudi do vojn ali celo genocidov.

Vodja novega projekta Bodimo prijazni, Vanja Čiček, zato poudarja, da je opozarjanje na normalizacijo sovražnega govora izjemno pomembna tema, ki jo je treba vedno znova naslavljati.

V sklopu projekta, ki se je začel z današnjim dnem, 8. decembrom 2023, je Zavod PIP ustanovil točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora. Namenjena je tako posameznikom kot organizacijam, ki potrebujejo svetovanje in pomoč, kadar naletijo na sovražni govor. Ljudje se lahko vsak delovnik med 10. in 14. uro obrnejo na točko preko treh načinov:

  • preko elektronskega naslova info@zavodpip.si,
  • preko QR kode z dostopom do spletnega obrazca in
  • preko brezplačne telefonske številke 080 12 55.
Zavod PIP
Sovražni govor je vsako izražanje, ki spodbuja sovraštvo, nestrpnost, nasilje in diskriminacijo do posameznika ali skupine ljudi zaradi njihovih osebnih značilnosti.

#bodimoprijazni

Cilj projekta je opozoriti na desenzibilacijo sovražnega govora v družbi in hkrati ponuditi pomoč pri soočanju z njim. Maja Šedivy, vodja pravne službe PIP, je namreč izpostavila, da je v Sloveniji obsodilnih obsodb zaradi sovražnega govora glede na število ovadb po 297. členu KZ-1 premalo: “Sodišča so v zadnjih 12. letih od 491 primerov, ki jih je obravnavalo tožilstvo, izrekla 34 obsodilnih sodb, kar je manj kot 3 na leto.”

Ob vzpostavitvi točke so zagnali tudi kampanjo #bodimoprijazni, s katero želijo opozoriti na pomen prijazne in spoštljive komunikacije. Izvajali jo bodo v sodelovanju s skoraj 30 institucijami v Podravju, med drugim z Zavodom za zaposlovanji, Centrom za socialno delo Maribor, ŠOUM, UM, UKM, Mestno občino Ptuj, številnimi srednjimi šolami in gimnazijami in drugimi.

Urška JAKOPIN
Urška JAKOPIN

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button