Izobraževanje

21. SEMPL: Moč tišine v svetu, kjer prevladuje zvok

V Portorožu se je zaključila 21. konferenca medijskih trendov SEMPL, ki jo je v dveh dneh obiskalo več kot 1300 udeležencev iz celotne jadranske regije.

Drugi dan konference so se govorci v največji meri posvetili vplivnostnemu marketingu in novim platformam, vplivu glasu in zvoka na prihodnost oglaševanja in komunikacijske stroke nasploh, ob tem pa o vedno večji potrebi po tišini in miru, ki sta izhodišče revolucionarnih idej.

Za dostop do vseh avdio vsebin bo dovolj ena naprava

Za uvod v petkov konferenčni dan je ustanoviteljica in lastnica Comrecon Brand Navigation inštituta v Badnu pri Dunaju Charlotte Hager predstavila študijo Planet Audio 2025, kjer je metodo LEGO® Serious Play® s fokusnimi skupinami povezala še s spletnimi forumi in tako izvedela kakšna bo prihodnost avdia. Dvanajst dnevno raziskavo so izpeljali v Nemčiji in vanjo vključili posameznike iz generacije x, y in z, stare med 16 in 52 let. »Prihodnost avdia se iz eno-celinskega analognega sveta preko razvejane avdio pokrajine, za katero so zaslužni predvsem splet in pametni mobilni telefoni, ponovno vrača v eno zaokroženo celoto, ki temelji na spletu,« pravi Hagerjeva. Vse avdio vsebine bodo avtonomne, ciljno oblikovane za posamezne interesne skupine, za dostop do nabora kanalov pa bo dovolj le ena naprava.

O glasu in zvoku je govorila tudi Emma Rodero, raziskovalka in profesorica na oddelku za komunikacijo na Univerzi Pompeu Fabra v Španiji, ki se v okviru delovanja v laboratoriju Media Psychology Lab med drugim ukvarja z merjenjem psihofiziološkega odziva poslušalcev in analizira, kako lahko zvok in glas izboljšata raven pozornosti, spomina in razumevanja medijskih sporočil. »Problem današnjih oglasov so z besedami nasičene vsebine, ki so v zelo omejem času izgovorjene prehitro in z zgrešeno intonacijo, kar pri potrošnikih dokazano ne izzove želenih reakcij,« pojasnjuje Roderova.

Tišina in mir sta pot do revolucionarnih idej

sempl, portorožn konferenca, lagovnih znamkah, Drugi dan, Tišina in mir, blagovne znamke, Vzporedni program,

Norveški urednik, filozof in publicist Erling Kagge, prvi človek, ki je peš dosegel vse tri vrhove sveta: severni in južni pol ter Mount Everest, je polno dvorano udeležencev iz večopravilne prisotnosti z minuto tišine popeljal v svet brez zvokov. Tišina in mir sta namreč  neločljivo povezani z ustvarjalnostjo in lahko vodita do revolucionarnih idej. Avtor sedmih knjig pravi, da svoja življenja živimo skozi povezane naprave, kar nas dela nemirne, osamljene in depresivne. Tišina nam po drugi strani ponuja možnost, da se bolje spoznamo in s tem bolje razumemo dogajanje okoli nas. »Biti sam s seboj in v tišini je za novodobnega človeka velik izziv,« je prepričan Kagge.

Pri blagovnih znamkah šteje le mnenje vrstnikov

sempl, portorožn konferenca, lagovnih znamkah, Drugi dan, Tišina in mir, blagovne znamke, Vzporedni program,

»Moč besede je dandanes neverjetna, sploh pri generaciji Z, ki bolj kot strokovnjakom verjame svojim vrstnikom,« pravi vodja digitalnega marketinga v Influencer Marketing Agency (IMA) Claudia Cameron, in dodaja: »Zato je toliko bolj relevantno sodelovanje z vplivneži, ki se znajo povezati tako z blagovno znamko kot s ciljnimi skupinami ter ustvarjati relevantno vsebino.«

Medtem ko Cameronova pri sodelovanju z vplivneži prisega na družbeno omrežje Instagram, pa ustanoviteljica in direktorica MG Empower Maire Genovese, da se čim prej seznanimo s trenutno najbolj rastočim družbenim omrežjem TikTok, ki šteje že 500 milijonov uporabnikov, največ jih je starih med 16 in 24 let. »Prednost tega omrežja je predvsem v lahkotnosti in zabavnosti objavljenih vsebin. Pomembno je namreč, da se mladi lahko svobodno izražajo, brez občutka, da bi morali biti popolni in to jim TikTok tudi omogoča,« pravi Maira. Za oglaševalce pa platforma ni zanimiva le zaradi naročujočega števila uporabnikov, pač pa med drugim tudi zato, ker posamezna video vsebina uspe gledalčevo pozornost zadržati v povprečju 8 sekund, kar je veliko več kot kjer drugje.

Z direktnimi odzivi ne gradimo blagovne znamke

Percepcijo o vlogi tradicionalnega in digitalnega oglaševanja je zamajal Samuel Scott, marketinški govorec in kolumnist pri The Drum. »Tradicionalno oglaševanje gradi blagovno znamko, ob tem je običajno bolj kreativno in potrošniki si ga bolj zapomnijo, hkrati velja upoštevati, da je drago in njegov učinek je na kratki rok težko merljiv,« je povedal Scott in dodal: »Medtem ko se z digitalnim oglaševanjem na spletu dogaja prava tiranija. Digitalno oglaševanje je hitro in brez dodane vrednosti, po drugi strani je priljubljeno, ker je cenovno ugodno, omogoča neposredno komunikacijo s potrošnikom in vodi v nakup.« Rešitev učinkovitega oglaševanja gre tako iskati v kombinaciji tradicionalnih in novih medijev, pri tem pa velja upoštevati, da je doseg pomembnejši od frekventnosti oglaševanja in da je največja umetnost doseči tiste, ki jim še ne prodajamo.

Kako spremembe in inovacije vpeljati v naše življenje in poslovanje je pojasnil uspešen podjetnik, izvršni direktor in eden najpomembnejših strokovnjakov na področju inovacij Greg Satell. Zakaj morajo blagovne znamke imeti lastno osebnost in svoj glas ter zakaj morajo spremeniti svoj način komuniciranja s potrošniki je povedala Vikki Ross, ena izmed 30 vodilnih tekstopisk in kreativk na svetu, specializirana za znamčenje in ton komunikacije blagovnih znamk. Sicer pa so svoje znanje, izkušnje in nove trende z udeleženci delili še Momchil Elenkov, direktor za telekomunikacije in B2B partnerstva, Rakuten Viber, Aljoša Bagola, kreativni direktor, Pristop, in britanski marketingaš in govorec Phil Kemish, soustanovitelj Reboxed.

Vzporedni program: vzbujanje pozornosti z e-trgovino in umetno inteligenco

Vzporedno dogajanje pa tudi drugi konferenčni dan nikogar ni pustilo ravnodušnega. Svetovalec za inovacije in transformacijo Greg Satell je predstavil orodje za samoocenjevanje »Innovation Pulse«, izdelano po Apgarjevem testu, ki je bilo razvito v partnerstvu s podjetjem Proteus International in lahko vsaki ekipi pomaga pri vstopu v igro inovacij. S kreativnimi pristopi na Instagramu je navduševala Eva Škedelj, vodja Facebook programa pri Httpool Slovenija. Matt Thorne, soustanovitelj startup-a Reboxed, je pojasnil, kako narediti strategijo z vplivneži, ki bo pritegnila pozornost. O lažnih novicah je govoril ustanovitelj Sila Consulting Iztok Sila. O umetni inteligenci in njeni prisotnosti v življenju danes in v prihodnje pa so razpravljali vodja oddelka za radijsko produkcijo RTV Vojvodina Goranka Jednak Maksimović, raziskovalka in univerzitetna profesorica ter direktorica Media Psyhology Lab Emma Rodero, lastnica in ustanoviteljica Comrecon Brand Navigation inštitut Charlotte Hager in soustanovitelj podjetja Instreamatic Simon Dunlop. Damjan Planinc, direktor in soustanovitelj Get Interactive, je pojasnil, kaj pričakujemo od digitalnega oglasa prihodnosti. Aleksandra Đermanović, direktorica hrvaške digitalne agencije Mediacor, je predstavila vsebinske strategije v aplikacijah za sporočanje. Stefan Carrington, ustanovitelj Poplartree in svetovalec za rast prihodkov na področju e-commerce za Electrolux, pa je za konec vzporednega dogajanja govoril o trajnostni rasti evropske spletne trgovine.

SEMPL na voljo tudi gluhim in naglušnim

Več kot 26 predavanj uglednih strokovnjakov iz enajstih držav, ki so bili del osrednjega konferenčnega programa, je bilo tolmačenih v slovenski znakovni jezik. S Semplom in s podporo NLB je Slovenija tako dobila prvi dogodek v regiji, ki je vrata odprl tudi skupini gluhih in naglušnih. Tokrat jih je teme s področja marketinga, medijev in inovacij spremljalo enajst.

 

 21. SEMPL
SEMPL / Žiga INTIHAR

Sorodni članki

Back to top button