Delo

5 načinov, kako boš ostal motiviran tudi med iskanjem nove zaposlitve

Mnogi iskalci zaposlitve so že bili v situaciji, ko oddaš na desetine prijav na razpisana delovna mesta in navežeš na desetine stikov na Linkedinu, službe pa še kar ni od nikoder. Čeprav se zdi situacija včasih brezizhodna, preveri nekaj nasvetov, kako ohraniti motivacijo med iskanjem nove zaposlitve.

Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajno in naporno, nikakor pa si ob tem ne smeš dovoliti, da padeta tvoja motivacija in samozavest. Preveri nekaj nasvetov, kako ostati motiviran.

1 Bodi organiziran

Ko iščeš zaposlitev, moraš jasno vedeti, kakšni so tvoji cilji in kako jim nameravaš slediti. Če se prijavljaš na več delovnih mest, pa moraš vestno slediti tudi poslanim prijavam za delo – poskrbeti moraš, da imajo prijave vse potrebne priloge. Ob raznih rokih za oddajo prijave pa bodi pozoren tudi na to, da česa ne zamudiš.

iskanje službe, služba, delovno mesto, motivacija, zaposlitev, samozavest, prijatelji, dvomi, pomoč
Najlažje je, če si vse prijave in zahteve delodajalca zapisuješ na eno mesto.

2 Poišči pomoč

Prijatelji ti lahko priskočijo na pomoč pri opravilih, ki ti ne gredo tako dobro od rok. Enako velja za iskanje zaposlitve, saj lahko pri tem podpora prijateljev predstavlja razliko med uspehom in neuspehom.

Poveži se s prijatelji, ki prav tako iščejo zaposlitev. Ponudite si medsebojno podporo in dobre nasvete. Tako si lahko na primer medsebojno pregledata življenjepise in preverita morebitne tiskarske škrate v motivacijskih pismih.

Pri iskanju pomoči pa se lahko obrneš tudi na karierni center svoje fakultete oz. univerze. Tam boš našel veliko praktičnih napotkov za iskanje zaposlitve.

3 Izogibaj se primerjanju z drugimi

Ne oziraj se na ostale in delo, ki ga opravljajo oni. Z njimi se je namreč nesmiselno primerjati – predvsem v primerih, ko dela sploh niso poiskali v tvoji stroki. Osredotoči se na svojo pot, sledi svojim interesom in strastem ter ne dovoli, da bi te razjedali dvomi.

iskanje službe, služba, delovno mesto, motivacija, zaposlitev, samozavest, prijatelji, dvomi, pomoč
Primerjanje z drugimi ni niti produktivno niti prijetno.

4 Poišči karierni navdih

Na Youtubu ali katerem drugem mediju si oglej zgodbe o uspehu. Tudi J. K. Rowling je s pisanjem knjig Harry Potter začela praktično brez ficka in “šele” v svojih tridesetih. Morda se sliši neumno, a zavedanje, da skoraj nikomur ni uspelo v prvem poskusu, ti bo morda ponudilo nekaj perspektive glede tvoje situacije.

Morda preveri tudi možnosti zaposlitve v tujini, izdelaj tabelsko sliko svoje vizije ali pridobi nove veščine skozi zabaven hobi.

5 Ostani pozitiven

Ves trud, ki ga boš v iskanje zaposlitve (in sprotno nabiranje novih veščin) vložil zdaj, se bo zagotovo obrestoval v prihodnosti. Čeprav je proces lahko naporen, ga optimistično mišljenje naredi mnogo znosnejšega. Ne pozabi, da mora na poti do svojega cilja vsak nekje začeti. Ne dovoli si obupati.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button