Delo

Sindikat Mladi Plus: Vse o pripravništvu in vajeništvu na enem mestu

Sindikat Mladi Plus je ob začetku programa pod okriljem Evropske unije izdal brošuri, kjer lahko najdeš vse informacije o pripravništvu in vajeništvu.

Brošuri sta nastali kot zaključek projekta O kakovostnih okvirih vajeništva in pripravništva v Sloveniji, financiranega prek programa Evropske unije Erasmus. Brošuri sta postali del zbirke Sindi svetuje.

Veš kakšne so tvoje pravice med vajeništvom oziroma pripravništvom?

Mladi Plus kot sindikat dijakov, študentov, mladih brezposelnih in prekarnih delavcev in delavk skrbi za ohranitev delavskih pravic mladih in za pridobitev novih. Prav zato so se odločili opraviti posvetovanja z mladimi, ki morajo po koncu izobraževanja zaradi svojih študijskih programov opraviti še strokovni izpit.

Zanimali so jih predvsem pogoji za strokovni izpit in dostopnost pripravništev. V brošuri tako lahko prebereš o stanju pripravništev na področjih vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva in pravosodja.

Pregledali so tudi trenutni vajeniški sistem in določili pet ključnih področij. Preverili so zadovoljstvo vajencev z na novo vzpostavljenim programom vajeništva in poiskali vzroke za majhen interes za vpis. Pod drobnogled so vzeli tudi delodajalce in ali se držijo obvez in dolžnosti, zapisanih v vajeniški pogodbi. Vse skupaj je zbrano v drugi brošuri Sindi svetuje, ki jo najdeš na povezavi.

 

Sindikat Mladi Plus
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button