Kulsko

5000 let čokolade

Ljubezenska zgodba med človekom in čokolado je stara veliko več, kot smo mislili.

Človeštvo je po čokoladi oziroma njeni ključni sestavini – kakavu – hlepelo že več stoletij prej, kot smo domnevali doslej, so v ponedeljek obelodanili znanstveniki. Ugotovili so namreč, da so ljudje v Južni Ameriki že pred več kot 5000 leti uživali kakav.

Arheologi so bili dolgo časa prepričani, da so stare civilizacije v Srednji Ameriki pred okoli 3900 leti začele piti zvarke iz kakava. A najnovejša študija je pokazala, da so ljudje uživali kakav že kar nekaj stoletij prej.

Ekipa znanstvenikov je namreč v najzgodnejšem znanem arheološkem najdišču majevske civilizacije Chinchipe v Santa Ana-La Floridi v Ekvadorju na artefaktih iz grobov in obrednih grmad – keramičnih skodelah, posodah in steklenicah analizirala navzočnost teobromina, grenkega alkaloida kakavovca.

Arheologi so odkrili dokaze, da zvarke iz kakava poznamo že precej dlje, kot smo mislili.

Na okoli tretjini pregledanih predmetov so znanstveniki odkrili škrobnata zrnca, značilna za kakav – tudi na keramični posodi, katere starost so ocenili na 5450 let. To nakazuje, da so ljudje kakav uživali že okoli 1500 let prej, kot se je doslej domnevalo, in to na območju zgornjega dela Amazonke.

Za razliko od današnjih stvaritev iz kakava, ki so bogate s sladkorjem in maščobo in nas vsakodnevno mamijo, so bili napitki iz kakava nekdaj cenjeni zaradi njihovih zdravstvenih učinkov, uporabljali so jih tudi v verskih obredih.

Kakav pa je bil tudi ključno trgovsko blago, njegova zrna so v delih Srednje Amerike uporabljali celo kot plačilno sredstvo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button