Šport

Dallas Mavericks bodo dobili novo večinsko lastnico

Lastnik košarkarskega moštva Dallas Mavericks Mark Cuban se dogovarja za prodajo večinskega deleža kluba. Nova lastnica bo postala zdravnica Miriam Adelson, vdova lastnika igralnic Las Vegas Sands, Sheldona Adelsona, poročajo ameriški mediji. Cuban naj bi pri tem ohranil glavno besedo glede moštva, za katerega igra slovenski as Luka Dončić.

Mark Cuban je leta 2000 klub Dallas Mavericks kupil za 285 milijonov dolarjev (259,4 milijona evrov) od naftnega mogotca Rossa Perota ml. Zdaj je 65-letni ameriški milijarder, ki je s svojo ekipo v Ljubljani nekajkrat obiskal slovenskega zvezdnika Luko Dončića, tik pred tem, da klub proda, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vrednost kluba naj bi narasla za več kot 12-krat od nakupne cene, vendar naj bi Cuban ohranil glavno besedo nad košarkarskim oddelkom.

Miriam Adelson je medtem pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev že napovedala prodajo dve milijardi dolarjev (1,82 milijarde evrov) vrednega deleža v Las Vegas Sands, s katerim bo financirala nakup košarkarskega kluba, dodajajo ameriški mediji.

Če bi ta znesek predstavljal celotno kupnino, bi Adelson postala lastnica 57-odstotnega deleža Mavericks, saj naj bi bil klub ocenjen na 3,5 milijarde dolarjev (3,19 milijarde evrov), medtem poroča CBS.

Čeprav naj bi Cuban in Adelson dogovor že sklenila, pa postopek prodaje klubov zahteva še odobritev vodstva lige. Ta običajno traja več tednov ali mesecev.

Dallas Mavericks je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ena najslabših ekip v profesionalnem športu, a se je pod Cubanom razvil v eno najboljših. Mavericks so leta 2011 osvojili svoj edini naslov prvaka, z Dončićem na čelu pa upajo še na kakšnega v zgodovini kluba.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button