Kulsko

Na španske ulice se je vrnila La Tomatina: obmetavanje s paradižniki

Včeraj se je na ulice španskega mesta Buñol vrnil festival La Tomatina, ki je po dveh letih v malo mestece privabil obiskovalce iz vsega sveta.

Boj s paradižniki se je začel opoldne, udeležilo pa se ga je približno 15 tisoč obiskovalcev, ki so za vstop morali kupiti vstopnico za 12 evrov. Po ozkih mestnih ulicah je vozil konvoj šestih tovornjakov s 130 tonami zrelih paradižnikov, ekipe na vozilih pa so tovor razdelile med množico. V nekaj minutah je bilo mesto obarvano rdeče, enako oblačila udeležencev, ki so tradicionalno oblečeni v belo. La Tomatina traja eno uro, potem pa pričnejo z vodo čistiti ulice. 

Festival, ki velja za največjega te vrste na svetu, je postal glavna atrakcija za tujce. Ti v špansko mesto pridejo tudi iz oddaljenih Avstralije, Velike Britanije, Japonske in Združenih držav Amerike.

Letos je bilo sicer prodanih le 15 od 20 tisoč razpoložljivih vstopnic, saj se je zaradi omejitev potovanj na pot odpravilo manj ljudi iz Azije. Po ocenah je na letošnjem festivalu sodelovalo približno 8 tisoč tujcev in 7 tisoč domačinov, je povedal župan Buñola Juncal Carrascosa.

Kljub premoru zaradi pandemije pa je letošnja La Tomatina obeležila 75. obletnico festivala in 20. obletnico odkar ga je Španija razglasila za mednarodno turistično atrakcijo.

Od kod obmetavanje s paradižniki?

Priljubljena La Tomatina se tradicionalno odvija zadnjo sredo v avgustu. Nihče ne ve zagotovo, zakaj je leta 1944 ali 1945 nastala. Obstajajo različne teorije. Morda se je začelo kot lokalni food fight med prijatelji, vojna med sošolci, potegavščina za slabega glasbenika ali pa morda kaos po razlitju tovornjaka s paradižniki. Nekateri menijo tudi, da se je začelo z “napadom” s paradižniki na mestnega svetnika med mestnim praznovanjem.

Karkoli je že krivo za nastanek festivala, ta je postal tako priljubljen, da se odvija že 70 let. Vmes je bil prekinjen le v času Francove diktature, ker ni imel nobene religiozne vrednosti, vendar se je v 70-ih letih vrnil v vsem svojem sijaju. V 80-ih je medijska pozornost festival spremenil v nacionalni in mednarodni praznik paradižnika.

Nekaj let je bilo enourno obmetavanje s paradižniki celo tako priljubljeno, da so mestece s približno 9500 prebivalci preplavljale množice, ki so štele do 50 tisoč ljudi. Zato so se mestne oblasti odločile, da število udeležencev omejijo. Od leta 2013 je obmetavanje s paradižniki za vse, ki niso domačini, tudi plačljivo.

STA, Al Jazeera, La Tomatina Tours
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button