Izobraževanje

Evropski parlament potrojil sredstva za program Erasmus

Po oceni Zvera bo lahko Slovenija v novem finančnem obdobju za mednarodno izmenjavo prejela do 300 milijonov evrov sredstev.

Evropski parlament je potrdil program izmenjave Erasmus+, za katerega so za prihodnje finančno obdobje predvideli trikrat več sredstev kot doslej, in sicer 45 milijard evrov. S tem naj bi se izmenjava v tujini zagotovila še večjemu številu študentov.

V okviru potrjenega programa za obdobje 2021-2027 si želijo omogočiti izobraževanje in mobilnost okoli 12 milijonom ljudem, v okviru trenutnega programa Erasmus+ je bilo to zagotovljeno okoli štirim milijonom. Med drugim nameravajo v okviru posodobitve tudi okrepiti mednarodno sodelovanje, torej z državami, ki niso članice Evropske unije.

Poročevalec Milan Zver je dejal, da bodo v okviru posodobljenega programa tri pomembne novosti, to so program DiscoverEU, ki mladim omogoča brezplačno vozovnico za vlak za potovanje po Evropski uniji (EU), okrepitev evropskih univerz, da bodo te konkurenčnejše in se povzpele višje na lestvici ocen, ter center odličnosti za poklicno izobraževanje in usposabljanje, da bi s tem zmanjšali prepad med potrebami gospodarstva in produkcijo poklicnih šol.

»Od programa nimajo koristi le Erasmovci,« je poudaril Zver. Program ima po njegovi oceni širšo korist tudi za univerze, ki jih obiščejo tuji študenti, lokalne skupnosti in gospodarstvo. Osebe, ki gredo na izmenjave so bolj konkurenčne na trgu dela, več znajo in so bolj vključene v družbo, je Zver povzel nekatere izsledke raziskav o programu.

Program Erasmus, ki je eden najbolj prepoznavnih programov EU, omogoča milijonom mladih Evropejcev, da študirajo, se izobražujejo ali trenirajo v tujini, s tem pa krepijo svoje izkušnje in dojemanje Evrope ter možnosti za zaposlitev.

Evropski parlament je leta 2017 v resoluciji pozval Evropsko komisijo k ohranitvi programa in okrepitvi sredstev, da bo Erasmus čimbolj dostopen. Komisija je nato lani maja oblikovala predlog proračuna, ki je dal več poudarka na mlade, saj so se sredstva za Erasmus podvojila.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button