Zabava

Igra prestolov se je vrnila na male ekrane

Epski spopad ledu in ognja se bliža vrhuncu

Na tisoče slovenskih navdušencev nad ameriško televizijsko serijo Igra prestolov, so dolgo pričakovali 15. april 2019 in uro 3:00. Takrat se je namreč začela premierno predvajati osma in zadnja sezona serije Igra prestolov.

Serija Igra prestolov je postala pravi popkulturni fenomen.

Da gre za kultno serijo, nakazuje njeno preseganje strogega kroga navdušencev nad domišljijskimi svetovi ali televizijskimi serijami nasploh. V zadnjem desetletju je tudi z dobro zastavljeno marketinško strategijo postala tako vseprisotna, da le redki niso vsaj slišali zanjo.

Nekatere fraze iz zgodbe Igre prestolov (v angleškem jeziku Game of Thrones) so se uveljavile v vsakdanjem diskurzu. Pri teh z naskokom vodi fraza »Zima prihaja«, slogan družine Stark, ki namiguje na neizogiben prihod hudih časov.

Pri vzpostavljanju kultnega statusa televizijske serije, ki nastaja pod okriljem ameriške televizijske hiše HBO, je svojo vlogo odigralo tudi dejstvo, da je serija prehitela knjižno predlogo. Ameriški pisatelj George Raymond Richard Martin namreč še vedno ni spisal predvidenih sklepnih dveh romanov Pesmi ledu in ognja. V HBO pa so se izjemno uspešno televizijsko serijo odločili pripeljati do konca brez čakanja na izdajo romanov.

Od zmajev do živih mrtvecev

Zgodba se sicer odvija v izmišljenem srednjeveško obarvanem svetu z več fantazijskimi elementi, kot so denimo ogenj bruhajoči zmaji in z ledenega severa prodirajoča vojska živih mrtvecev oziroma Belih hodcev pod vodstvom Nočnega kralja. Osnovno gibalo zgodbe je spopad različnih plemiških družin oziroma pretendentov za prevzem oblasti nad sedmerimi kraljestvi dežele Zahodnje.

Kot se zgodbo epskih razsežnosti spodobi, sledi vzporedno se odvijajoče in medsebojno prepletajoče dogajanje na različnih lokacijah. Seveda vsebuje vrsto preobratov, krvavih obračunov in brezobzirnih zarot, obenem pa je vse skupaj začinjeno tudi z zvrhano mero spolnosti.

Liki niso črno-beli, nihče ni popoln, smrt ne prizanaša ne slabim ne dobrim. Ob sklepnem dejanju so med glavnimi preživelimi akterji Daenerys Targaryen (igra jo Emilia Clarke), Jon Snow oz. Sneg (Kit Harington) in Cersei Lannister (Lena Headey), zelo priljubljen lik pa je tudi pritlikavi Tyrion Lannister (Peter Dinklage).

Kdo se bo usedel na Železni prestol?

Zaradi neznanega knjižnega zaključka zgodbe so se ob zadnjih sezonah televizijske serije med največjimi navdušenci razvnela vroča ugibanja o možnih razpletih zgodbe, kar je še dodatno spodbudilo pravcato manijo nad Igro prestolov.

Študenti münchenske tehnične univerze so celo razvili računalniški algoritem, ki ocenjuje možnosti preživetja posameznega lika. Za zmajsko kraljico Daenerys Targaryen je algoritem denimo izračunal 99-odstotno verjetnost preživetja v boju za Železni prestol sedmerih kraljestev v deželi Zahodnje. S 97 odstotki ji sledi Tyrion Lannister, njena desna roka.

Glede na izračune algoritma dobro kaže tudi Jonu Snowu, imel naj bi le 12-odstotno tveganje smrti, slabo pa očitno kaže Sansi Stark, zanjo so namreč izračunali 73-odstotno verjetnost, da bo ubita. Algoritem pri izračunu tveganja smrti upošteva denimo spol junakov, verjetnost smrti moškega lika naj bi bila namreč višja kot pri ženskih likih, pa tudi število že ubitih sorodnikov lika ipd.

 

DOSTOP.si, STA
HBO @ IMDb

Sorodni članki

Back to top button