Bivanje

Kakšno Evropo si želimo mladi?

Kako lahko zgradimo močnejšo, bolj enotno Evropo?

Od 29. aprila do 5. maja se po vsej Evropi odvija deveti evropski teden mladih, letošnja tema je “Demokracija in jaz”.

Skoraj polovica mladih meni, da se v Sloveniji ne poučuje dovolj o kritičnem mišljenju.

Evropa v znamenju mladih

Poleg dejavnosti, ki bodo ves teden potekale v sodelujočih državah. Se bo lahko na osrednjih dogodkih, ki bodo potekali 29. in 30. aprila v Bruslju, slišal glas mladih. Glede na prihajajoče evropske volitve od 23. do 26. maja bodo razprave v okviru letošnjega evropskega tedna mladih osredotočene na to, kako se lahko mladi udejstvujejo v lokalnih skupnostih in vplivajo na demokratično sprejemanje odločitev.

Podatki o uspešnosti jamstva za mlade in pobude za zaposlovanja mladih

Komisija bo med evropskim tednom mladih 2019 objavila tudi nove podatke o uspešnosti jamstva za mlade in pobude za zaposlovanje mladih. Jamstvo za mlade je vodilna pobuda EU za spodbujanje zaposlovanja mladih. Pobuda je zastavljena tako, da se vsem mladim do 25. leta starosti v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali prenehajo formalno izobraževanje, zagotovi kakovostna ponudba za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Opravljenih je bilo 402 anket med mladimi v Sloveniji. Starimi od 15 do 30 let, katere namen je mlade pozvati k razmisleku “Kako lahko zgradimo močnejšo, bolj enotno Evropo?”

Rezultati danes objavljene raziskave Eurobarometer kažejo, da je za skoraj dve tretjini mladih (62 %) prva prednostna naloga ukrepanja EU v naslednjih desetih letih varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam. Druga in tretja prednostna naloga sta po njihovem mnenju spodbujanje zaposlovanja in spopadanje z brezposelnostjo (60 %). Sledi boj proti revščini, gospodarskim in socialnim neenakostim (50 %). Nato sledi izboljšanje izobraževanja in usposabljanja, vključno s prostim gibanjem študentov, vajencev ali učencev (45 %).

Kar 43 % mladih meni, da se v šolah po Sloveniji ne poučuje dovolj o kritičnem mišljenju, demokraciji in medijih, o podjetništvu in finančnih znanjih (49 %) in o zdravstveni vzgoji (40 %).

Mnenja slovenske mladine Eurobarometrove raziskave najdete tukaj, rezultate ostalih držav članic pa so dostopni ec.europa.eu.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button