PotovanjeSpekter

Kam za 50 EUR?

Tri ideje za kratek izlet s prijatelji

Poletni meseci so dolgi in več kot dovolj časa bo za enodnevni izlet v čudovitem vremenu. Kanček načrtovanja in malo organizacije vam lahko zagotovita, da vas zabavni izleti z dobro družbo ne bodo preveč udarili po žepu.

Simonov zaliv

Privoščite si dan za lenarjenje na plaži. Strunjan je nekoliko odmaknjen od glavnih slovenskih turističnih obmorskih krajev in zato precej manj oblegan od turistov. Plaža je primerna za čisto vse okuse, od delno betonirane in peščene se razteza do kamnitega predela. Celoten dan lahko namenite kopanju, sončenju in morskim užitkom. Če ste bolj športno razpoloženi, pa se lahko povzpnete na klif in uživate v razgledu ali pa se z njega spustite še na nekoliko bolj skrito plažo v Mesečevem zalivu. V bližini parkirišča je tudi igrišče za odbojko in niz borovcev, ki nudijo odlično senco. Kosilo si lahko privoščite v restavraciji ob plaži, ker pa se cene v sezoni pogosto povzpnejo v nebo, ne pozabite preveriti tudi ponudbe restavracij v centru mesteca, ki je od plaže oddaljen dober kilometer.

Gorivo: 46 EUR (11,5 EUR na osebo, če potujejo štirje)
Kosilo: 18 EUR
Prigrizki iz nahrbtnika: 10 EUR
Pijača ob plaži: 3 EUR
Skupaj: 42,5 EUR na osebo

Rogla in Lovrenška jezera

Rogla je že sama po sebi čudovita in primerna destinacija za izlet v vseh letnih časih. Enodnevno doživetje lahko nadgradimo tudi s krajšim pohodom do naravnih lepot Pohorja. Zapeljemo se do Koče na Pesku in od tam začnemo peš proti Lovrenškim jezerom. Pot od tu je nezahtevna in traja približno uro in pol, prav tako nezahtevna je tudi krožna pot, ki do jezer vodi od hotela na Rogli. Ta je sicer nekoliko daljša, za njo boste potrebovali približno tri ure. Lovrenška jezera so izjemno lepa in poleti privabijo številne izletnike. Med jezeri se lahko sprehajate po brveh, vodnata pokrajina pa je čudovita tako poleti kot pozimi. Za čudovit razgled z višine je poskrbljeno tudi z manjšim razglednim stolpom. Ne pozabite na hrano iz nahrbtnika, izlet pa lahko na poti nazaj popestrite tudi s kratkim obiskom Term Zreče.

Gorivo: 11 EUR (2,75 EUR na osebo, če potujejo štirje)
Pijača na Koči na Pesku: 3 EUR
Hrana iz nahrbtnika: 15 EUR
Karta za triurno kopanje: 10 EUR (večerno kopanje po 19. uri stane 6 EUR)
Skupaj: 30,50 EUR na osebo

Živalim prijazen živalski vrt

Dobrih 100 kilometrov iz Maribora, v smeri iz Gradca proti Dunaju, se v kraju Stubenberg am See skriva grad Herberstein, ki pa je poleg 700-letne družinske zgodovine in slikovitih vrtov zanimiv zaradi živalskega vrta, s katerim je obkrožen. Živalski vrt je dom več kot sedemstotim vrstam živali, nekatere od njih pa lahko v zoološkem vrtu tudi pocrkljate. Opazujete lahko tudi geparde, ki se s pomočjo simuliranega plena podajo na lov za svojim kosom mesa, pravi spektakel pa predstavlja tudi hranjenje pum in levov, ki pri enem obroku pojedo kar 5 kilogramov mesa. Vstop v živalski vrt je dovoljen tudi psom, do tja pa se boste vozili slabo uro in pol. V njem lahko preživite cel dan ali pa se odločite še za obisk bližnjega jezera Stubenbergsee, ki ima urejeno sprehajališče in je primerno za kopanje.

Gorivo: 20,40 EUR (5,10 EUR na osebo, če potujejo štirje)
Avstrijska vinjeta: 9,20 EUR (2,30 EUR na osebo, če potujejo štirje)
Kosilo: 15 EUR
Vstopnina za živalski vrt: 17 EUR
Skupaj: 39,40 EUR

 

Lahko pa prebereš tudi prejšnje Sašine ideje za izlet.

 

ikona pisec Saša BRDNIK
ikona fotograf Saša BRDNIK, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button