KulturaScena

Lent 2022: slovo 30. obletnici in nasvidenje prihodnje leto!

Jubilejna 30. izvedba Festivala Lent se je zaključila. V preteklih devetih dnevih je Maribor dihal s stotinami izvajalcev, organizatorjev in obiskovalcev našega najodmevnejšega festivala. Lentanje se je zaključilo z razprodanim zaključkom 34. Folkarta in priljubljenim Hauptmanom.

Festival Lent je tipičnemu Mariborčanu tisti čas v letu, ko preprosto ne rabiš razmišljati o tem, kaj bi počel – zjutraj, podnevi ali zvečer. Poleg tega, da na mariborske ulice privabi domačine, pa v svojem bogatem programu poveže tudi stotine nastopajočih, ki v teh dneh dihajo z mestom.

V preteklih dneh smo migali z Magnificom, občudovali svetovne kulture na Folkartu in zrli v nebo, ki so ga krasili akrobati. Festival Lent 2022 pa je po devetih barvitih dneh prišel do konca.

Zadnji festivalski dan se je začel s plesom

Zadnja festivalska sobota, ki je za razliko od preteklih dni postregla z bolj znosnimi temperaturami, se je pričela v Mestnem parku. Hram umetnosti, ki je vse dni gostil tradicionalni Art Kamp, so obiskali tudi mladi folkloristi. V sklopu 23. Otroškega Folkarta, Dneva slovenske etno kulture sta se predstavili folklorni skupini FS KUD Študent Maribor in FS DKV Krog Slovenska Bistrica.

Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel
Festival Lent vedno zapolni mariborske ulice.

Nekaj sto metrov južneje pa so Glavni trg prav tako dopoldne zapolnile folklorne skupine iz vseh koncev sveta. Pred večernim sklepnim dejanjem so se še zadnjič na mestnih ulicah predstavile gostujoče skupine festivala Folkart.

Pestro popoldne …

V štajerskih Benetkah so se ponovno učili potapljanja, v Mestnem parku pa je bilo zadnje festivalsko popoldne namenjeno eksploziji stepa, Step Afrika! Kot preostale dni lentanja, niti tokrat ni razočarala Pozor Muzika na cesti. Na Glavnem trgu se je s kombinacijo svetovnih priredb in avtorskih skladb predstavila skupina Pižoni, Glavni trg pa je užival v zvokih zasedbe Allboom.

Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel | Na Glavnem trgu so odmevale odlične avtorske skladbe skupine Pižoni.
Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel | Jazzovska zasedba Allboom je na zadnji festivalski dan nastopila kar dvakrat – na Grajskem in Glavnem trgu.

  … in še pestrejši večer: “da vidimo, če je publika prinesla roke na koncert”

  Ambientalni Jurčkov – Večerov oder pri Vodnem stolpu je tokrat gostil Zorana Predina in Draga Misleja – Mefa. Brezčasne glasbene uspešnice, kot sta Praslovan in Bolj star bolj nor sta opremila s spremljajočimi anekdotami, po njunem nastopu pa je na krasen obdravski oder stopila zasedba Tosca Beat. Šarmantnim večerom ob Dravi so obiskovalci tako v slovo pomahali ob unikatnih ritmih kombinacije modernega in klasike.

  Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel | Predin & Mef sta nastopila na Jurčkovem – Večerovem odru …
  Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel | … v idiličnem ambientu Drave.

   Na Trgu Leona Štuklja so nastopili Šukar in Džambo Aguševi Orchestra. Na največjem slovenskem trgu so obiskovalci balkanskim ritmom lahko prisluhnili kar brezplačno. Prav tako pa so v glasbi lahko uživali na Poštni ulici, kjer je na KMŠ Odru najprej nastopila zasedba Boom!, nato pa še Emkej.

   Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel | KMŠ oder so otvorili Booom! …
   Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel | … in sledil je koncert “domačega” Emkeja.

    Zadnji festivalski dan se je nato zaključil v slogu – na Minoritih je nastopil Hauptman. Nadarjeni glasbenik, ki se ga morda spomniš iz letošnje Eme, ali katerega izmed njegovih mnogih glasbenih projektov, je razprodal prizorišče in udaren zaključil serijo barvitih večerov Lacha after Jam.

    Koncertu izjemoma ni sledil jam session, kot je bilo značilno za pretekle Lacha dni – nastopila sta DJ Turista, s katerima so obiskovalci zaplesali koncu festivala in jutru naproti.

    Festival Lent, Festival Lent 2022, Art Kamp, glasba, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Step Afrika!, Pižoni, Allboom, Emkej, Hauptman, Tosca Beat, DJ Turista, Happy Ol' McWeasel
    Zadnji dan dogajanja na Minoritih je bil podoben prvemu – odličen in povsem razprodan.

    To pa še ni čisto vse …

    Po Lentu nas prihodnji teden čakata še dva glasbena spektakla. Na četrtkovem Piše se leto bodo nastopili domači Happy Ol’ McWeasel in prav tako znameniti Elvis Jackson. Dan kasneje, prav tako na Trgu Leona Štuklja, pa bodo nastopili Perpetuum Jazzile, ki glas Slovenije ponosno nosijo v svet. Lent 2022 torej še ni rekel čisto zadnje!

    Sara VOCOVNIK
    Sara VOCOVNIK

    Sara Vocovnik

    Novinarka

    Sorodni članki

    Preberi še
    Close
    Back to top button