Kultura

Lent 2022: zvoki in barve 34. Folkarta na Glavnem odru

Po dveh dnevih pavze je Trg Leona Štuklja spet zavzel vlogo glavnega prizorišča na Festivalu Lent. Glavni oder se je namreč peti festivalski dan odel v narodne noše sedmih različnih držav, ki so pripotovale na letošnji že 34. Folkart.

Od trebušnega plesa do Cirkusa na pedalih

Kot že prejšnje dni se je tudi festivalski torek pričel z dogajanjem v Mestnem parku. Na Odru Triglav je v dopoldanskih urah s plesno predstavo nastopila Tovarishia Dance Company iz Centra plesa, popoldne pa so plesno temo nadaljevale trebušne plesalke iz Plesne delavnice Zahir. Dogajanje v parku je zaključila energična Brencl Banda.

folkart, lent 2022, festival lent | V Art kampu v Mestnem parku se dogaja vsak dan med 9. in 13. ter 16. in 20. uro.

folkart, lent 2022, festival lent | Duo Atanasovski z gosti.

folkart, lent 2022, festival lent | Jurčkov – Večerov oder na obrežje Drave vsak dan privabi veliko poslušalcev.

  Tudi na drugih prizoriščih po mestu ni manjkalo glasbe: Grajski trg so ujele melodije Intimno acoustic tria, kasneje pa še Klare Veteršek & Urške Supej. Na JurčkovemVečerovem odru je nastopil Duo Atanasovski oz. oče Vasko in sin Ariel Vei, ki so se jima pridružili še znani vrhunski glasbeniki. Sodni stolp je užival v nastopu Caminoigre, glasbene skupine, ki prepleta različne glasbene kulture sveta.

  Na Glavnem trgu so večer predstav pričeli D-construction iz Francije. Skupina 6 plesalcev je v dinamično in energično hip hop plesno predstavo vključevala tudi gledalce, ki so jih spremljali čisto od blizu. Kasneje je Glavni trg užival še v Cirkusu na pedala in češki Smučarski odiseji.

  folkart, lent 2022, festival lent | D-Construction so na Glavni trg postavili konstrukcijo, ki jim je služila kot plesni rekvizit.

  folkart, lent 2022, festival lent | V predstavi je sodelovala tudi publika.

  folkart, lent 2022, festival lent | Zbrala se je velika množica.

   Trkale so kastanjete, plesali smo s posodami na glavi

   Ko se je mrak počasi razvil v noč, so se prižgale tudi luči na Glavnem odru. Vsako leto težko pričakovana otvoritev Folkarta je bila letos prav posebna. Po dveh letih zaradi omejenih potovanj so se na oder Festivala Lent vrnile tudi neevropske narodne noše. Po pozdravu vseh držav so že tradicionalno prvi zaplesali naši Kudovci, Akademska folklorna skupina Študent. Letos so predstavili poskočni ples, ki izhaja iz Rateč in ponovno zasijali v vlogi gostiteljtev.

   Za njimi so oder razgreli temperamenti Španci iz Zaragoze v Aragoniji. Od tam prihaja la jota aragonesa, tradicionalna zvrst glasbe in plesa, ki zahteva veliko spretnosti tako pri petju kot pri plesanju. Živordeča krila v kombinaciji s kastanjetami, poskočnimi koraki in kitaro je navdušeni publiki predstavila skupina Raíces de Aragon.

   festival lent, folkart, lent 2022
   Dance Company Parangal so nam skozi ples predstavili filipinski običaj – tkanje.

   Dance Company Parangal sicer prihaja iz San Francisca, na odru Festivala Lent pa so predstavili filipinsko kulturo. Skozi ples in glasbo so prikazali njihove običaje in obrede, se poklonili bogovom in pokazali ravnotežne spretnosti z nošenjem visokih posod na glavi.

   Prav nič žalostno žalovanje in vročekrvni tango

   Slovenijo je predstavlja tudi Folklorna skupina FD Rožmarin Dolena iz Haloz. Njihovi kostumi so nekaj posebnega, saj je med njimi veliko originalnih kosov, nekateri so stari celo preko 100 let.

   Folkart je letos prvič gostil ljudstvo Rapa Nui iz Velikonočnega otoka, Čile. V kostumih iz perja so zaplesali člani skupine Mahia Asociacion Cultural, ki je sicer locirana v Barceloni. Ob spremljavi ukulele, harmonike, bobnov in kitare so prikazali poskočno in energično žalovanje ob smrti ribičev, sledil pa je ples o njihovih prednikih.

   Evropo je tokrat predstavljala skupina Zespół Pieśni i Tańca Jawor iz Lublina na Poljskem. Študentska plesna skupina je navdušila občinstvo s hitrimi in visokimi poskoki v paru, vrtečimi krili in zapletenimi figurami.

   Iz Južne Amerike so na Folkart priletili Brazilci iz Cuiabe iz zvezne države Estado Mato Grosso. Plesalci iz Grupo Flor Ribeirinha so presenetili z nekoliko nenavadnim prihodom, saj so rdeče obarvani Amazonski bojevniki svoj nastop začeli kar sredi občinstva. Skozi ples so prikazali boj za svojo kulturo, ob koncu pa še prečudovite kostume, ki so značilni za festival v Riu.

    festival lent, lent 2022, folkart  | Rdeče obarvani amazonski bojevniki iz Brazilije.
   festival lent, lent 2022, folkart  | Perjanice, peresa, ukulele – ljudstvo Rapa Nui.
   festival lent, lent 2022, folkart | Poljski študenti so prikazali izjemne plesne elemente in figure.

   festival lent, lent 2022, folkart| Gran Ballet Argentino je na koncu zaplesal še ples gaučev.

    Zaključek otvoritve 34. Folkarta je letos pripadel Compañii Artístici Gran Ballet Argentino iz Córdobe, eni največjih in najboljših folklornih skupin. Njihov nastop je začel moški del skupine v rdečih opravah, s špičasto kapo in visokimi, hitrimi poskoki. Seveda ni šlo brez vročekrvnega in čutnega tanga, ki je sledil moškemu nastopu. Nasmejani, energični in razigrani gauči pa so ob koncu večera poskrbeli, da smo obiskovalci prizorišče zapustili v dobrem vzdušju.

    Folkart se zdaj seli na mestne ulice

    Pisane barve, zvoki in zapleteni koraki bodo po mariborskih ulicah odmevali še vse do konca festivala. Folkart se namreč seli na Glavni trg, v Mestni park, v Europark in tudi nekatere okoliške kraje. Kje točno jih lahko ujameš, pa preveri tukaj.

    Urška JAKOPIN
    Patrik KOCIPER, Urška JAKOPIN

    Urška Jakopin

    Urednica

    Sorodni članki

    Back to top button