GlasbaZabava

Lent 2022 je odprl svoja vrata: Magnifico in Laibach vrhunca dneva

Pričel se je festival Lent 2022, s tem pa že številni glasbeni in umetniški nastopi. Za vrhunec prvega dne sta poskrbela Magnifico in skupina Laibach.

Leto je okrog in Maribor je ponovno oživel v barvah zabave in kulture Festivala Lent. Že prvi dan smo lahko bili priča glasbenim poslasticam, ustvarjalnim delavnicam, vinskim pokušanjem, mariborski kultni, že 30. festival pa sta otvorila Magnifico in skupina Laibach.

Skupina The Golden Dixie Boys je k plesu privabila obiskovalce Glavnega trga.

Umetnost, glasba in vino

Že navsezgodaj je Maribor preplavilo število zabavnih vsebin, ki so bile primerne za vsak okus in starost. Za najmlajše je bilo poskrbljeno v Art kampu v Mestnem parku, fizično gledališče pa je zajelo Tyrševo ulico. Ljubitelji vina so prišli na svoj račun zvečer, ko so najboljši štajerski vinarji svoje mojstrovine razstavili pred Hišo Stare trte.

Zvečer pa je bilo možno izkusiti vrsto koncertov, ki so potekali po celem Mariboru. V Mestnem parku smo prisluhnili koncertu Big bandov Konservatorija za glasbo in balet Maribor in Ljubljana, Grajski trg so na noge spravili The Over Drive Cats, Glavni trg pa The Golden Dixie Boys.

Ljubitelji klasične glasbe so se lahko odpravili na koncert zmagovalcev TEMSIG 2022 Viktorije Razdevšek na oboi in Arijane Maček na saksofonu.

Lent meša žanre

Lent je poskrbel tudi za ljubitelje bolj umirjenih tonov in klasične glasbe. V Dvorani Union je potekal koncert prvonagrajencev tekmovanja TEMSIG 2022 Viktorije Razdevšek na oboi in Kristine Golob na klavirju, ki sta jima sledila Arijana Maček na saksofonu in Sae Lee na klavirju.

Na JurčkovemVečerovem odru pri Vodnem stolpu je za vse ljubitelje rocka nastopila skupina Open, ki pa ji je sledilo Društvo mrtvih pesnikov. Komur pa je zadišalo po smehu, se je lahko odpravil v Vetrinjski dvor na stand up Tina Vodopivca.

Skupina Open je na Jurčkovem – Večerovem odru poskrbela za pravi rock žur.

Tanz mit Cici Mici

Lent pa je na otvoritveno noč vrhunec doživel na dveh lokacijah: na Trgu Leona Štuklja je za zabavo poskrbel Magnifico, skupina Laibach pa je s svojim unikatnim performansom otvorila prizorišče pri minoritskem samostanu.

Tisti, ki so si nadeli plesne čevlje, so se za konec prvega dneva lentanja odpravili na Trg Leona Štuklja. Tam je za žur skrbel Magnifico. Občinstvo je lahko zaplesalo ob hitih, kot so Tivoli, Cici Mici in Hir aj kam, hir aj go. Tisti pa, ki so si zaželeli performansa, jih je v samostanu Minoriti čakala prava senzacija. Skupina Laibach je s svojimi unikatnimi skladbami in recitali poskrbela za edinstveno glasbeno izkušnjo. Poleg Tanz mit Laibach in B Mashina so bili v performans vključeni čustveni recitali, ki pa so jih spremljali zvoki violin, viole, klavirja in violončela.

Skupina Laibach je poskrbela za edinstven vrhunec večera.

Konec dober, vse dobro

Kogarkoli pa so noge še nosile, se je lahko po končanih koncertih odpravil na Lacha after jam gibanja Wudisban, ki je potekal v samostanu Minoriti.

Po koncertih pa smo se lahko pri minoritskem samostanu družili še z gibanjem Wudisban na Lacha after partyju.

Lent je tako obiskovalcem že prvi dan ponudil poslastico različnih glasbenih zvrsti, ki so oživele Maribor. Za vse starosti in vse okuse je že bilo poskrbljeno, Festival Lent pa v naslednjih dneh ponuja še mnogo več. Kot se za jubilejno izvedbo pač spodobi.

Marina BAJIĆ
Patrik KOCIPER
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button