Zdravje

Testiraj se. Zdravi. Prepreči HIV in virus hepatitisa B in C

Evropski teden promocije testiranja na HIV, ki poteka od 22. do 29. novembra, želi združiti Evropejce pri ozaveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb z virusi HIV ter hepatitisa B in C.

V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranih na okužbo s HIV. Tudi zato se mnoge okužbe odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje. Med 22. in 29. novembrom poteka Evropski teden promocije testiranja na HIV, ki skuša Evropejce obvestiti o pomenu in prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb z virusi HIV ter hepatitisa B in C.

Geslo tedna je Testiraj se. Zdravi. Prepreči.

Testiranje na okužbo s HIV priporočajo vsem odraslim, mladostnikom in otrokom, ki imajo znake in bolezenske težave, ki bi lahko kazali na okužbo s HIV ali aids, denimo tuberkolozo in druga stanja.

Poleg tega testiranje priporočajo za otroke rojene s HIV okuženim materam, za bolnike z znaki in bolezenskimi težavami spolno prenosljivih okužb, za injicirajoče uživalce drog ter za vse, ki so se izpostavili tveganju okužbe s HIV.

Takojšnje testiranje je ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb.

Testiranja so zaupna, lahko se testiraš tudi anonimno

Zaupno testiranje je vsem, ki zanj zaprosijo, vedno na voljo pri izbranem družinskem zdravniku in krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za zdravnika ne predstavlja dodatnega stroška. Anonimno brezplačno testiranje je dostopno na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Teden poteka pred 1. decembrom, svetovnim dnevom boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Svetovni dan boja proti aidsu je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila leta 1988.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button