NoviceOkolje

Na COP28 predsednik podvomil v znanost o opuščanju fosilnih goriv

Predsedujoči podnebni konferenci ZN COP28 v Dubaju Sultan al Džaber je podvomil v znanstvene dokaze, da je za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija od predindustrijskega obdobja potrebna postopna opustitev fosilnih goriv, so danes poročali številni mediji. Džaber je to izrekel že konec novembra na videokonferenci s predstavniki ZN.

“Trajnostni razvoj brez uporabe fosilnih goriv ni mogoč”

“Postopno zmanjševanje in opuščanje fosilnih goriv je po mojem mnenju neizogibno in nujno, vendar moramo biti pri tem realistični,” je konec novembra dejal Džaber. Opozoril je, da trajnostni družbeno-gospodarski razvoj brez uporabe fosilnih goriv za zdaj ni mogoč in da bi se svet brez njih vrnil v kameno dobo.

Tiskovni predstavnik COP28 na vprašanje medijev ni zanikal teh izjav, ampak je dejal, da se je Džaber skliceval na dejstvo, da tudi Medvladni odbor za podnebne spremembe v svojih scenarijih predvideva, da bodo fosilna goriva v energetskem sistemu v prihodnosti še naprej imela pomembno vlogo, čeprav manjšo.

Džaber sicer že od junija ponavlja, da je postopno opuščanje uporabe fosilnih goriv neizogibno, vendar se to po njegovem mnenju ne sme zgoditi, dokler ne bodo vzpostavljene izvedljive alternative, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki: prenehati moramo kuriti fosilna goriva!

Podnebna znanstvenica Friederike Otto z londonskega Imperial Collegea pa je poudarila, da je znanost o podnebnih spremembah že desetletja jasna. “Prenehati moramo kuriti fosilna goriva. Če jih ne bomo postopoma opustili, bodo podnebne spremembe ogrožale še več milijonov ljudi. To bi bila strašna zapuščina konference COP28,” je dodala.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku konference COP28 izjavil, da je cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija od predindustrijskega obdobja mogoč le, če prenehamo kuriti fosilna goriva.

Opredelitev postopne ukinitve oziroma opustitve fosilnih goriv je ena od glavnih bitk pogajalcev na konferenci COP28 v Dubaju, kjer bodo skušali doseči nov sporazum o globalnem segrevanju.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button