Kultura

Na precepu glasbene in vizualne umetnosti: prihaja festival Jazz ‘ma mlade

Festival Jazz 'ma mlade med 3. in 17. junijem 2022 šestič združuje ljubitelje jazz glasbe, umetnosti, vina in kulinarike. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem bogati Kulturno četrt Židovska, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bo Festival Jazz ‘ma mlade gostil mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov iz 4 držav, ki nas bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza. Manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: Dragon’s Fuel, RE.Chat, Magic Pond, Jakomini Jazz Trio, Toplinšek quartet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, projekcijami na sinagogo in seveda z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano. To posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor. Tudi letošnja edicija festivala bo izpeljana ob pomoči prebivalk Židovske četrti – čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.

Festival Jazz ‘ma mlade 2022 poteka v programskem sodelovanju s Fundacijo Novi Sad – Evropska prestolnica kulture, ki se bo predstavila z omenjeno zasedbo Dragon’s Fuel in platformo konS, ki bo poskrbela za video mapiranje Židovskega trga.

jazz 'ma mlade

Željko Milovanović, programski vodja festivala

»Festival Jazz ‘ma mlade je v prvi vrsti prostor za mlade umetnice in umetnike najrazličnejših umetniških zvrsti. Od glasbe do kulinarike, da se predstavijo širšemu občinstvu, kar je glavni namen festivala. Ljubitelje jazz glasbe, umetnosti, vina in kulinarike vabimo, da se nam pridružijo na že tradicionalne prve 3 petke v juniju, da začutijo moč mladinske ustvarjalnosti in se prepustijo začaranemu Židovskemu trgu.«

Nejc Birsa, glasbeni selektor festivala

»Rdeča nit letošnjega glasbenega programa ostaja podobna kot v preteklih letih. Programska fuzija mladih neizkušenih glasbenikov, čigar potencial želimo predstavili naši publiki, ter izkušenih in uveljavljenih zasedb, ki bodo petkovim večerom zagotovili pridih svetovljanstva in mednarodno priznano kakovost. Obiskovalci se torej lahko veselijo zvrhane mere entuziazma in pozitivne energije, prepletene z mojstrsko zvočno kuliso.«

MKC Maribor
Gregor Salobir / MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button