Izobraževanje

Na Univerzi Alpe Jadran v Celovcu so ukinili magistrski študij slavistike

Znanje slovenskega jezika je ključnega pomena za ohranitev avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Koroški Slovenci si že dlje časa prizadevajo za kvalitetno učenje slovenskega jezika od jasli do univerze. Zdaj so ostali brez možnosti magistrskega študija slavistike na univerzi Alpe Jadran v Celovcu.

Za koroške Slovence ukinitev magistrskega študija slovenistke velik udarec

Vodilni predstavnik pobude Slovenski konsenz za ustavne pravice (Skup), odvetnik Rudi Vouk je za STA opozoril, da odločitev o ukinitvi magistrskega študija slavistike na celovški univerzi za manjšino pomeni precejšen udarec že na sami simbolni ravni. Hkrati pa v sebi “ob ravnodušnosti pristojnih oblasti” avstrijske Koroške skriva nevarnost nadaljnjega razvoja, ki bi lahko škodoval koroškim Slovencem.

“Začne se z univerzo. Je premalo zanimanja, ukinemo študij. Potem lahko sledijo še vse druge stopnje, dokler ne pristanemo pri uradnem jeziku in celotni dvojezični šolski ponudbi. Slovenska manjšina namreč postaja vedno manjša,” je posvaril Vouk. Kot je še dejal, obstaja tudi nevarnost, da bo zaradi ukinitve magistrskega študija v Celovcu posledično manj zanimanja tudi za sam univerzitetni študij slavistike.

Za magistrski študij slavistike na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu le malo zanimanja

Na univerzi Alpe Jadran v Celovcu so za STA pojasnili, da je odločitev o ukinitvi magistrskega študija slavistike v sedanji obliki posledica upada števila študentov magistrskega študija slavistike. Njihovo število se je skozi leta nenehno zmanjševalo in na koncu približalo ničli. Bodo pa tisti, ki so že vpisani, lahko nadaljevali magistrski študij. Zatrdili so tudi, da bodo na univerzi v Celovcu še naprej izvajali dodiplomski študij slavistike.

“V očeh ministrstva so študentje žal osnova za financiranje študija,” so še povedali. Odločitev ni popolnoma dokončna. Magistrski študij slavistike je bil namreč v sedanji obliki ukinjen v skladu s pogodbo z avstrijskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in raziskave za obdobje od leta 2022 do 2024.

Ob tem so izpostavili še novi magistrski študij Čezmejne študije, ki se osredinja na slovanske jezike in kulture. Po navedbah celovške univerze bo bistveno širil perspektive diplomantov. Prinesel naj bi jezikovno in transkulturno izkušene strokovnjake, ki bi lahko bili uspešni v podjetjih, kulturnem sektorju in nevladnih organizacijah tako v Avstriji kot v večjem delu slovanskega prostora.

Odločitev o ukinitvi magistrskega študija slavistike je bila sprejeta brez vsakega pogovora z manjšino in brez politične razprave. Vouk meni, da premalo število študentov je težava, ampak se lahko to hitro spremeni. Vse skupaj pa izhaja iz tega, da je Koroških Slovencev vedno manj. Prav zato bi si morala celovška univerza dodatno prizadevati, da postane študij slavistike atraktivnejši.

Prav celovška univerza si je po besedah Vouka v preteklih desetletjih dejansko prizadevala za interese slovenske manjšine in bila vedno v prvi vrsti pri prizadevanjih za pravice koroških Slovencev. “Ravno zaradi tega je ta odločitev tem bolj boleča in nerazumljiva,” je še menil Vouk.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button