Šport

Na vrhu Planice v manj kot petih minutah

Najtežjih 400 že šestič za nami

Šesta izvedba teka na planiško letalnico bratov Gorišek je znova prinesla nekaj presežkov. Teka se je udeležilo rekordno število tekačev, prvič pa je zmagovalec v posamični konkurenci za 400 metrov teka v klanec porabil manj kot pet minut.

Prvič so vsa tri mesta v moški kategoriji zasedli Slovenci. Na prvem mestu je bil s štirimi minutami in 59 sekundami Luka Kovačič, ki je zmagal tudi lani, drugi je bil Nejc Kuhar (5:12 minute), tretji pa Luka Mihelič (5:17). Prvi tujec je bil šele na osmem mestu.

»Verjetno se niti še ne zavedam, kaj mi je uspelo danes, zmagati na najtežji Red Bull 400 preizkušnji na svetu in še z rekordom. Zjutraj so padale stave, ali bo šlo pod pet minut ali ne. No, šlo je za las, ampak pokazal sem, da se da. Sem seveda super zadovoljen,« je bil Kovačič zelo vesel po zmagi.

Letos je v ženski konkurenci prvič zmagala Slovenka, Barbari Trunkelj je zmanjkalo le osem sekund do novega ženskega rekorda, ki ga ima s časom 6:20 minute od leta 2016 Italijanka Valentini Belotti. Druga je bila Slovenka Ana Čufer (6:54), tretja pa Avstrijka Marlies Penker (7:05).

»Letos sem v teku uživala bolj kot lani, ko sem tu tekmovala prvič. Sicer sama največ tečem po terenu in gorsko, torej dolge teke, a sem šla pred to tekmo letalnico preizkusiti in v svoj trening sem umestila tudi nekaj intervalnih vadb. Naslednje leto se vrnem in grem seveda spet na zmago,« je bila zadovoljna zmagovalka, ki je v teku na velikanko tokrat sodelovala šele drugič.

Poleg moške in ženske konkurence je tekmovanje potekalo tudi v moški, mešani in poklicni štafeti.

Na nadvse zahtevnem sprintu na 400 metrov, kjer je potrebno premagati 202 metra nadmorske višine, je tekmovalo več kot tisoč tekmovalcev iz 22 držav.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780 Jure Makovec / Red Bull Content Pool

Sorodni članki

Back to top button