Šport

Na ženskem SP v izločilne boje presenetljivo Jamajka in Južnoafriška Republika

Švedinje in Francozinje ter presenetljivo Jamajčanke in Južnoafričanke so se po tretjem in zadnjem krogu predtekmovanja v svojih skupinah uvrstile v osmino finala svetovnega prvenstva za nogometašice v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

V skupini G so Južnoafričanke presenetile in izločile Italijanke s 3:2 (1:1), Švedska je ugnala Argentino z 2:0 (0:0). V skupini F je Francija premagala Panamo s 6:3 (4:1), Jamajka pa je po remiju brez golov izločila Brazilijo. Znana sta še dva para osmine finala, Južna Afrika in Nizozemska, Švedinje, olimpijske podprvakinje, pa se bodo pomerile z branilkami naslova ter štirikratnimi prvakinjami iz ZDA.

Tretji krog v skupini G se je začel s po tremi točkami vodilne Švedske in Italije, po eno sta imeli Južna Afrika in zadnja Argentina. Švedinje so v 2. krogu premagale Italijo ter po Španiji in Japonski že postale tretje udeleženke osmine finala. Tako so tretjo tekmo odigrale z devetimi zamenjavami glede na prejšnjo zasedbo, po polčasu brez res velikih priložnosti je v 66. minuti za skandinavsko zasedbo proti Argentini z glavo zadela Rebecka Blomqvist, končni izid je v Hamiltonu v 90. minuti iz kazenskega strela postavila Elin Rubensson.

Južnoafričanke v dramatični končnici zmagale proti Italijankam

V Wellingtonu so v zanimivem dvoboju, polnem priložnosti, Italijanke, četrtfinalistke leta 2019, povedle v 11. minuti. Enajstmetrovko je v zadetek pretvorila Arianna Caruso, Robyn Moodaly je na drugi strani deset minut pozneje zadela vratnico. Tudi drugi gol so dosegle Italijanke, premočno je v 32. minuti skušala svoji vratarki podati Benedetta Orsi.

Hildah Magata je v lepem in hitrem protinapadu v 67. minuti afriško ekipo popeljala v vodstvo. A le do 74. minute, ko je šla po podaji iz kota žoga mimo mnogih nog in glav v gol JAR, zadetek so pripisali Cristiani Girelli. V dramatični končnici je v drugi minuti sodniškega dodatka Thembi Kgatlana dosegla tretji gol za svojo ekipo in Italijanke, ki jim v 15 minutah drugega dodatka tekme ni uspelo zatresti mreže, poslala presenetljivo predčasno v domovino.

Jamajčanke prvič v izločilne boje, Brazilija pa z Marto na čelu potuje domov

Pred tretjima tekmama v skupini F je bila Panama edina brez točk in možnosti napredovanja. V Sydneyju je bila njena tekmica Francija, pred tem na čelu skupine, a je imela štiri točke tudi drugouvrščena Jamajka. Ta je z Brazilijo, ki je imela točko manj, igrala v Melbournu v neposrednem obračunu za napredovanje. Brazilke svetovne podprvakinje 2007 in dvakrat srebrne na OI, so na koncu z zveznico Marto v njenem zadnjem nastopu na SP izpadle, Jamajčanke pa so se v svojem drugem nastopu prvič uvrstile v izločilne boje.

Na drugi tekmi skupine je Marta Cox Panamo presenetljivo povedla v vodstvo že v drugi minuti. Maelle Lakrar (21.) in Kadidiatou Diani (28.) sta za Francijo odgovorili v razmaku sedmih minut. V 37. je kazenski strel za svoj drugi zadetek pretvorila Diani, ki je bila uspešna še v 52. minuti. Vmes je izid polčasa v peti minuti dodatka postavila Lea Le Garrec. Yomira Pinzon v 64. minuti in Lineth Cedeno v 87. sta znižali zaostanek Paname v drugem delu, končni izid je v deseti minuti dodatka postavila Vicki Becho.

STA
Facebook FIFA Women’s World Cup

Sorodni članki

Back to top button