NovicePrehrana

Napovedanega dviga subvencije za študentske bone na 4,60 evra ne bo

Ker ministrstvo za finance ni podalo soglasja k zakonskemu predlogu, ki je v luči vsesplošne draginje predvideval dvig subvencije za študentske bone na 4,6 evra, tega dviga v tem letu ministrstvo za delo ne predvideva, je na vprašanje poslanca SDS Tomaža Lisca v zvezi s povišanjem subvencije odgovoril minister za delo Luka Mesec.

Dviga subvencije ne bo, najvišja cena obroka pa se je iz 7 dvignila na 9 evrov

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec je v odgovoru Liscu zapisal, da je zaradi avgustovskih poplav in fiskalnega pravila ministrstvo za finance vsem ministrstvom drastično zmanjšalo proračunske limite. V izdatkih ministrstva za delo na primer nekritičnih investicij, ki bi jih lahko zamaknili za leto ali dve in tako znižali porabo ministrstva, ni. Zato na tem področju iščejo možne rešitve, saj je predlog proračuna za leto 2024 še vedno predmet usklajevanja znotraj koalicije, je navedel.

Višina subvencije za študentsko prehrano je s 1. januarjem 2023 znašala 3,50 evra, s 1. marcem se je na podlagi zakona o usklajevanju transferjev in v skladu z rastjo cen življenjskih potrebščin dvignila na 3,86 evra. Po podatkih Študentske organizacije Slovenije je konec leta 2022 povprečno doplačilo za študentski obrok znašalo 3,04 evra, danes pa 3,78 evra. Trenutno 71 ponudnikov od skupno 305 (torej 23 odstotkov) ponuja obrok po najvišji ceni devet evrov.

Mesec je ob tem pojasnil, da se je ministrstvo zaradi občutnega dviga cene surovin in energentov odločilo, da ponudniki lahko ponujajo obrok z maksimalno višino cene devet evrov. Pred tem je bila ta cena omejena pri sedmih evrih.

Z dvigom se ne strinja ministrstvo za finance

Predlog novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki so ga pripravili že februarja 2023, je v luči vsesplošne draginje predvideval dvig subvencije s 3,50 evra na 4,60 evra. Kot je pojasnil minister, so na predlog zakona v medresorskem usklajevanju prejeli negativni mnenji ministrstva za finance z obrazložitvijo, da je dvig nesorazmeren glede na dvige subvencij januarja in marca. “Ob predpostavki, da bi subvencija znašala 4,60 evra, bi se v letošnjem letu subvencija zvišala za 63,1 odstotka,” je zapisal.

Ker ministrstvo za finance ni podalo soglasja k zakonskemu predlogu, dviga subvencije v tem letu kljub načrtom po navedbah Mesca ne predvidevajo.

Ob tem je spomnil, da pri pripravi javnega razpisa za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, in opozoril, da morajo vsi ponudniki že po ureditvi ob načrtovanju ponudbe glavnih jedi upoštevati smernice zdravega prehranjevanja za študente.

Na ministrstvu bodo po navedbah Mesca poskušali ponudbo še izboljšati v smeri dostopnosti in zdrave prehrane. V skladu s tem pripravljajo temeljito prenovo vsebine razpisa za izbiro ponudnikov subvencionirane prehrane za leti 2025 in 2026, ki bo objavljen prihodnje leto, je še dodal minister.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button