GlasbaKultura

Nobelovec Bob Dylan bo izdal novo knjigo o moči pisanja pesmi

Oboževalci Boba Dylana so prejšnji teden dobili vpogled v njegovo novo knjigo The Philosophy of Modern Song (Filozofija sodobne pesmi), ki bo po napovedih izšla 8. novembra. Folk rock legenda in dobitnik Nobelove nagrade za literaturo bo po letu 2004, ko je objavil Zapiske, izdal zbirko esejev, v kateri raziskuje moč pisanja pesmi.

Knjiga bo izšla pri založbi Simon and Schuster. Časnik The New York Times je že objavil odlomke, v katerih priljubljeni ameriški pesnik in glasbenik Bob Dylan ponuja razmišljanja o pesmi Franka Sinatre Strangers in the Night in himni The Who My Generation.

O pesmi My Generation, uspešnici iz 60. let prejšnjega stoletja, ki je ena najbolj prepoznavnih pesmi skupine The Who, Dylan pravi, da “nikomur ne dela nobene usluge in vzbuja dvom o vsem”. Po njegovem mnenju je morda najbolj iskrena stvar pri tej pesmi strah pred staranjem: “Vsi sledimo prejšnji generaciji, vendar nekako vemo, da je samo vprašanje časa, kdaj jo bomo nasledili.”

V knjigi bodo tudi razmišljanja o izvajalcih, kot sta Hank Williams in Nina Simone.

Bob Dylan je na folk sceno prodrl v New Yorku v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Po vsem svetu je prodal več kot 125 milijonov plošč. Že leta krožijo govorice, da naj bi izdal drugi del Zapiskov, do takrat pa bodo njegovi oboževalci lahko prebirali njegovo knjigo esejev.

81-letnik ima še vedno natrpan urnik koncertov, ki jih v teh dneh izvaja v Veliki Britaniji. Turnejo naj bi nadaljeval v letu 2024. Leta 2020 je izdal svoj 39. studijski album Rough and Rowdy Ways, s katerim je prejel pohvale kritikov. Pred tem je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za književnost za ustvarjanje novih pesniških izrazov znotraj ameriške pesniške tradicije.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button