Uncategorized

Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti bo 2024 leto Rudolfa Maistra

Prihodnje leto obeležujemo 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra - Vojanova, ki je Sloveniji zagotovil spodnjo Štajersko in imel pomembno vlogo v kolektivni zavesti Slovencev. Vlada je zato sklenila, da bo prihodnje leto posvečeno generalu Maistru, je po seji vlade sporočilo obrambno ministrstvo.

Nacionalna obeležitev Maistrove ustvarjalnosti in njegove vloge v kolektivni zavesti Slovencev bo prihodnje leto vključevala številne prireditve in projekte in se zaokrožila z redno proslavo 23. novembra 2024, na državni praznik dan Rudolfa Maistra, so pojasnili.

Maister je namreč s svojimi vojaki v noči na 23. november 1918 iz Maribora izgnal pripadnike nemške zelene garde. S tem je zagotovil Spodnjo ali Južno Štajersko takrat Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS), danes pa Republiki Sloveniji. 23. november je zato postal dan Rudolfa Maistra.

Ministrstvo pričakuje, da bo razglasitev Maistrovega leta lahko še dodatno spodbudila k oblikovanju novih programov in dejavnosti v zvezi z Maistrovo domoljubno, vojaško in pesniško dediščino ter pozitivno prispevala k širjenju zavesti o izjemnih domoljubnih, humanističnih in duhovnih vrednotah generalove in poetove dediščine ter njegovega ustvarjalnega in navdihujočega življenja.

Ob tem se nadejajo, da bo razglasitev prispevala tudi k promociji in ugledu Slovenske vojske, ki svojo tradicijo črpa iz navedenega obdobja, in promociji ter krepitvi ugleda poklica vojaka.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button