Zdravje

Pozimi kar 80 odstotkov odraslih Slovencev nima dovolj vitamina D

Raziskava na odraslih Slovencih je pokazala precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti z vitaminom D. Med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D, okoli 40 odstotkov pa je imelo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi lahko predstavljalo tveganje.

Med starejšimi odraslimi nad 65 let so z vitaminom D nekoliko bolje preskrbljene ženske. Med odraslimi do 65 let pa moški, kažejo rezultati raziskave. Raziskavo je izvedel Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Univerzitetnim kliničnim centrom.

Vitamin D nastaja v človeški koži, ko je ta izpostavljena soncu. Je izjemno pomemben vitamin za normalno delovanje telesa.

Sodelovalo je 280 oseb, starih med 18 in 74 let. Preskrbljenost z vitaminom D pa so raziskovalci določali na osnovi laboratorijskih analiz vzorcev krvi.

Smernice mednarodnega Združenja za endokrinologijo kažejo, da je v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih. Precej boljša situacija pa je poleti, ko je z vitaminom D preskrbljenih 60 odstotkov starejših odraslih in 75 odstotkov odraslih, mlajših od 65 let. V raziskavo so zajeli tudi prebivalce, ki so poročali, da uživajo prehranska dopolnila z vitaminom D.

Vitamin D dobimo na soncu

Gre za izjemno pomemben vitamin, ki igra eno ključnih vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane, ključen pa je tudi za normalno delovanje imunskega sistema.

Vitamin D lahko nastaja v človeški koži, kadar je dovolj časa izpostavljena dovolj intenzivni sončni svetlobi. Tekom poletja potrebe po vitaminu D pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, denimo s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz. Nasprotno pa je jeseni in pozimi zaradi pomanjkanja ali slabše intenzitete sončnih žarkov biosinteza v koži zmanjšana, zato je potreben ustrezen prehranski vnos.

Najpomembnejše prehranske vire vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo predvsem različna živila živalskega izvora, kot so ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, medtem ko ga rastlinska živila vsebujejo predvsem v obogatenih izdelkih. K preskrbljenosti z vitaminom D lahko tako posameznik prispeva tudi z določeno prehrano.

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button