Uncategorized

Po Muskovem prevzemu na omrežju X porast sovražnega govora

Potem ko je ameriški milijarder Elon Musk oktobra 2022 prevzel družbeno omrežje Twitter, danes X, je na platformi prišlo do velikega razmaha sovražnega govora, v najnovejšem poročilu, ki ga povzema španska tiskovna agencija EFE, navaja avstralska agencija za varnost na internetu.

V agenciji pravijo, da sta obsežno zmanjšanje števila zaposlenih, od Muskovega prihoda jih je X zapustilo že prek 1200, in vnovično odprtje okoli 6100 računov, pred tem blokiranih zaradi širjenja sovražnega govora, ustvarila zelo ugodno okolje za objavo škodljivih vsebin.

Avstralski regulator je na podlagi avstralskega zakona razmere preučil tudi s pomočjo programskih inženirjev, moderatorjev vsebine in drugega varnostnega osebja, ki so nekoč delali pri X.

Direktorica agencije Julie Inman Grant je ob tem izrazila zaskrbljenost v zvezi z varnostjo uporabnikov omrežja. Kot je omenila, je težava tudi podaljšan odzivni čas na morebitne pritožbe glede sovražnega govora.

Avstralija vodilna država pri regulaciji družbenih omrežij

Avstralija je, ko gre za regulacijo družbenih omrežij, vodilna država na svetu. Podjetja med drugim sili k pojasnjevanju o tem, kako se odzivajo na sovražni govor in spolne zlorabe otrok. Pri tem se sooča z velikimi izzivi, saj nekatera podjetja niso zainteresirana za sodelovanje.

Oktobra lani je denimo omrežje X, potem ko ni pojasnilo, kako se bori proti otroški pornografiji, kaznovala z globo v višini 610.500 avstralskih dolarjev (373.530 evrov). A X roka za plačilo kazni ni upošteval, je pa sprožil pritožbeni postopek.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button