Novice

Ob sončnem zahodu se začenja ramazan – kaj je in kdo sodeluje?

Danes se ob sončnem zahodu se bo za muslimane začel sveti mesec ramazan. Letos bo trajal 29 dni.

Danes so pripadniki muslimanske vere po svetu vstopili v ramazan, najsvetejši mesec, v katerem se bodo postili vsak dan od sončnega vzhoda do zahoda. Ramazan obeležuje čas, ko je bil preroku Mohamedu razodet Koran, sveta knjiga islama.

Natančni datum muslimanskega praznika se vsako leto spremeni, ker temelji na koledarju hijri – islamskem koledarju luninih ciklov. Glede na luno se praznik letos začne danes zvečer, zato bodo verniki prvi post pričeli v četrtek ob sončnem vzhodu. Postni mesec se bo končal v četrtek, 20. aprila, prihodnji dan pa bodo muslimani slavili ramazanski bajram.

ramazan, islam, meka, muslimani
Eden izmed pomembnih stebrov ramazana je tudi hadž ali romanje v Meko, ki bi ga moral enkrat v življenju opraviti vsak finančno in fizično sposoben musliman (vir).

Odrekanje strastem, osvobajanje egoizma in učenje skromnosti

Ker se število dnevnih ur po svetu razlikuje, se razlikuje tudi število ur, ki jih muslimani po svetu preživijo brez hrane, pijače, kajenja in spolnih odnosov. V Sloveniji se bodo postili okoli 14 ur na dan, na Švedskem približno 17 ur, v Buenos Airesu v Argentini pa 12 ur.

Islamska skupnost v RS je na svoji spletni strani zapisala, da je post za muslimane najvišja stopnja pobožnosti, ki pomeni predvsem odrekanje strastem, slabim navadam in dobrinam. Uči skromnosti, osvobaja pa občutka egoizma in ošabnosti. Uči potrpežljivosti, pomirjevalno deluje na živčevje, pomirja vznemirjenost in napetost, prinaša dobro počutje in predvsem duševno zadovoljstvo.

Pravilen post spremljajo pozitivne misli, dobrodelnost, pomirjenost in druge plemenite vrednote. Ramazan pomeni tudi odličen odmor za človeški organizem.

Med ramazanom se ni treba postiti vsem. Izzveti so otroci, ki še niso v puberteti, starejši, telesno ali duševno nezmožni se postiti, nosečnice, ženske v obdobju menstruacije, doječe matere in popotniki. Post je obvezen le, če si zdrav.

Kaj še vključuje ramazan?

Poleg posta so izjemno pomembni še molitev, dobrodelnost (zakat), šahada (izpoved vere) in hadž (romanje v Meko). Dobrodelnost je med muslimani izjemno pomembna, zaj jim naroča, da vsako leto darujejo 2,5 % svojega zaslužka

Letos je moto ramazana Družina v ramazanu – ramazan v družini, ki v prvi plan postavlja pomen družine. V svetem mesecu zato spodbujajo krepitev medsebojnih odnosov, obuditev vrednot solidarnosti, dobrodelnosti, medsebojnega razumevanja, ljubezni in spoštovanja.

Islamska skupnost v RS je pripravila program, ki ga bo izvajala v 18 mestih: v Ljubljani, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kočevju, Novem mestu, Krškem, Trbovljah, Celju, Velenju in Mariboru.

Guardian, Islamska skupnost RS
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button