Novice

Od kampanj odstopila Phillips in Haleyeva, za predsednika ZDA znova Trump in Biden

Demokratski kongresnik iz Minnesote Dean Phillips je po poraznih rezultatih na torkovih strankarskih volitvah in zborovanjih za izbiro demokratskega predsedniškega kandidata v sredo odstopil od potegovanja za nominacijo, poroča ameriški portal Politico. Od republikanske kandidature pa je odstopila tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Dean Phillips ni bil uspešen s kandidaturo, čeprav si večina ameriških volivcev po vseh anketah ne želi ponovne tekme med Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom.

Phillips je svojo kandidaturo utemeljeval s starostjo 81-letnega Bidna, vendar pa se je tradicija splošne podpore strankarskih volivcev svojemu predsedniku za drugi mandat ohranila tudi pri Bidnu. Phillips je ob odstopu izrazil podporo Bidnovi kandidaturi.

Volitve in zborovanja v 15 državah in na Ameriški Samoi so v torek potrdile to, kar že več mesecev zagotavljajo ankete – novembra se bosta na predsedniških volitvah pomerila sedanji predsednik Biden in nekdanji predsednik Trump.

S kandidaturo prekinila tudi republikanska kandidatka Nikki Haley

Od tekme je v sredo odstopila tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki še ni izrazila podpore Trumpu. “Zdaj je na Donaldu Trumpu, da si prisluži glasove tistih v naši stranki in zunaj nje, ki ga niso podprli, in upam, da mu bo to uspelo,” je dejala ob razglasitvi umika v Charlestonu. Dodala je, da je hvaležna za podporo, ki jo je prejela, a da je napočil čas, da kampanjo prekine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Rekla sem, da želim, da se sliši glas Američanov – to sem tudi storila. Ničesar ne obžalujem,” je še povedala 52-letnica.

Po drugi strani pa je Trump danes dobil izraz podpore vodje senatnih republikancev Mitcha McConnella.

Nekaj presenečenj tudi na strankarskih volitvah

V torek so potekale še strankarske volitve za kongresne, guvernerske in druge kandidate, pri čemer najbolj odmeva, da so republikanski volivci za svojega guvernerskega kandidata v Severni Karolini izbrali temnopoltega Marka Robinsona. Ta je razburjal z žaljivimi izjavami o Judih in temnopoltih, žalil je žrtve šolskih strelskih napadov in ženske. Trump pa ga je primerjal s slavnim borcem za državljanske pravice Martinom Luthrom Kingom mlajšim.

V Kaliforniji je uvodno tekmo za osvojitev sedeža pokojne demokratske senatorke Dianne Feinstein dobil vodilni nasprotnik Trumpa v predstavniškem domu kongresa Adam Schiff, ki se bo v demokratski državi novembra pomeril s popularnim republikancem, nekdanjim poklicnim igralcem baseballa Stevom Garveyjem.

V Teksasu pa je demokratske volitve za senatno kandidaturo dobil prav tako priljubljen Colin Allred, ki bo novembra skušal spodnesti razvpitega republikanca Teda Cruza, ki je zadnje volitve dobil tesno s tremi odstotki prednosti.

Tekmi za večino v predstavniškem domu in senatu bosta novembra skoraj tako pomembni, kot predsedniška. Predsednik ZDA namreč brez sodelovanja s kongresom ne more računati na proračunska sredstva.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button