Štipendije

Oddaj vlogo za štipendije za deficitarne poklice

Dijaki, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 obiskovali 1. letnik srednjega poklicnega izobraževanja, lahko od sobote do 20. septembra oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice.

Na novo lahko štipendijo za deficitarne poklice pridobijo le dijaki 1. letnikov, ki so prvič vpisani v srednje poklicno izobraževanje. Iz nabora deficitarnih poklicev za šolsko leto 2019/2020 in bodo na koncu pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene.

V naboru so deficitarni poklici kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suho montažne gradnje, tesar, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar. V naboru so tudi dvojezični izobraževalni programi ekonomski tehnik, ki ga izvajajo v italijanskem jeziku. Kakor tudi mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik, ki jih izvajajo v madžarskem jeziku.

Podeljenih bo 1000 štipendij v višini 100 evrov mesečno v celotnem obdobju izobraževanja.

Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, prav tako ne na višino plačila dohodnine. Dijak lahko istočasno prejema državno ali Zoisovo štipendijo, štipendija pa ni združljiva s kadrovsko štipendijo.

V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

V kolikor bodo na skladu prejeli več vlog, kot je na voljo sredstev. Bodo vloge razvrščali glede na višjo povprečno oceno v zaključnem razredu osnovne šole in glede na višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Leta 2015 so razpis za štipendije za deficitarne poklice razveljavili, ker so štipendije podeljevali po načelu “kdor prvi pride, prvi melje”, zaradi česar je prišlo do sesutja spletne strani, kjer je bilo mogoče dobiti vlogo. Leta 2016 so nato takšen sistem spremenili.

 

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button