Potovanje

Odpotuj v Neapelj, najbolj nerazumljeno mesto v Italiji

Tokratna ideja za potovanje te pelje v tretje največje mesto Italije, ki kot prestolnica pokrajine Kampanije z največjim zgodovinskim osrednjim delom mesta v Evropi, ki je opredeljeno na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCO, razkriva 2800 let staro zgodovino mesta. Neapelj, najbolj nerazumljeno italijansko mesto, beleži 914.758 prebivalcev, metropolitansko področje pa približno 2.180.348 prebivalcev širšega območja Neaplja. 

“Siehe Neapel und stirb” ali v prevodu “oglej si Neapelj in umri”, so besede nemškega pesnika in pisatelja Johanna Wolfganga von Goetheja. V svojem poročilu Italienische Reise, ki je nastalo kot posledica potovanja po Italiji v letih 1786 in 1788 zapiše besede, s katerimi je pojmoval lepoto italijanskega mesta. “Oglej si Neapelj in umri” (“vedi Napoli e poi muori”) lahko razumemo kot dejstvo tega, kar bi popotnik izkusil in videl v Neaplju, ki z neizmerno lepoto mesta ne predstavlja nikakršne primerljive vrednosti estetskega užitka.

Brez Vezuva in Pompejev ne gre

Starodavno italijansko antično mesto Pompeji, ki je delovalo nedaleč stran od Neaplja v pokrajini Kampanija, je doživelo svoj konec z izbruhom stratovulkana Vezuv leta 79. Skrivnost Pompejev, ki so nastali med 7. in 6. stoletjem pr. n. št., še danes vznemirja obiskovalce arheološkega najdišča, ki so ga izkopali 4 do 6 metrov globoko izpod vulkanskega pepela.

Veliko arheoloških predelov je bilo ob izkopavanjih uničenih, zato je mesto Neapelj do danes ostalo najbolj nerazumljeno italijansko mesto. Izbruh Vezuva je v Pompejih terjal več kot 1150 žrtev. Nekatera trupla so najdena tako, kot bi hotela ubežati izbruhu.

pompeji, vezuv
Če se odpravljaš v Neapelj, si moraš nujno ogledati Pompeje.

Doživi ostaline Pompejev in vulkan Vezuv na dnevnem izletu iz Neaplja, ki vodi v Pompeje, kjer si ogledaš najdišče in se okrepčaš s kosilom. Pot se nadaljuje na vulkan Vezuv in nazaj v Neapelj. Ponudba ogleda znamenitosti ostalin Pompejev in vulkana Vezuv vključuje obe vstopnici.

S to ponudbo lahko raziščeš Pompeje v virtualnem arheološkem muzeju in si ogledaš rekonstrukcijo foruma, kopališč in amfiteatra. Raziskuj antično mesto s 3D maketami ali se sprosti na pobočjih vulkana Vezuv ob kozarčku Lacryma Christi DOC vina in spektakularnemu razgledu na obmorska mesta pokrajine Kampanije. Izbiraš lahko tudi med vegetarijansko in vegansko pripravljenim obrokom z lokalno pridelanih živil.

Mestne znamenitosti s petsto cerkva

Neapelj je mesto, ki ima največ cerkev s kapelicami na svetu. Mesto šteje petsto cerkev in dva tisoč kapelic iz različnih obdobij, zgrajenih v značilnih arhitektonskih slogih profane stavbne dediščine.Izmed vseh cerkva je osrednji prostor izvajanja bogoslužja neapeljska katedrala Marijinega vnebovzetja iz 13. stoletja, zasnovana v gotskem, renesančnem, baročnem in neogotskem slogu. Katedrala s kraljevo kapelico dragocenosti sv. Januarija hrani posmrtne ostanke svetnika Januarija z dvema stekleničkama, v katerih je shranjena svetnikova kri v trdem stanju. Kupola kraljeve kapelice je okrašena s freskami baročnega slikarja Domenichina, ki je naslikal štiri dejanja, in sicer obljubo Neapeljčanov, srečanje svetnika z Jezusom, predaja Device in mecenstvo svetnikov.

neapelj
Neapelj je mesto cerkva in kapelic.

Privošči si voden ogled po središču mesta in kapelici San Severo, kjer si lahko pogledaš znamenito kiparsko delo Giuseppeja Sanmartina. Vstopnica z vodenim ogledom v podzemlje Neaplja predstavi 2400 let staro zgodovino mesta iz časov antične Grčije do danes. Obisk vključuje ogled grško-rimskega akvadukta, ostalin rimskega amfiteatra in restavriranih sedežev.

Potuj v čas neapeljskih katakomb sv. Januarija, zavetnika Neaplja, ter z vodenim ogledom spoznaj preteklost podzemeljskih hodnikov, 1000 let starih fresk in slikarskih del iz časa Bizantinskega cesarstva v 9. in 10. stoletju.

Obišči kraljevo palačo Palazzo Reale na trgu Plebiscito in si oglej kraljeve sobane, dvorno gledališče, hodnik ambasadorjev, prestolno dvorano, hodnik Herkulesa, kapelico Palatine in se seznani z zapisi koptske biblije iz 5. stoletja. Narodni arheološki muzej (MANN) z enodnevno vstopnico predstavlja grško-rimsko zbirko artefaktov in antikvitet. Oglej si zbirko Farnese, ki obsega gravirane drage kamne in kipe iz marmorja. Občuduj dela umetnikov Caravaggia, Andyja Warhola, Titiana, Parmigianina, Borgia in Carraccijanarodnem muzeju Capodimonte, kjer so v drugem in tretjem nadstropju razstavljeni eksponati iz porcelana v galeriji in kabinetu s porcelanom.

Z e-revijo Globetrotter na oddih

Vedno, ko pomisliš, da bi kam odpotoval, se je predhodno dobro seznaniti z mestom, kamor potuješ, in raziskati vse, kar ti željena destinacija lahko ponudi. E-revija Globetrotter, ki izhaja na spletni strani Popotniškega združenja Slovenije bralcu omogoča vpogled skozi oči njihovih novinarjev, s katerimi lahko potuješ po vsem svetu.

Izlet v Neapelj s potopisnim prispevkom Prvomajski oddih v Neaplju razkriva osebno zgodbo novinarke Nastje na potovanju po Neaplju, otoku Procida in Capri, arheološkem parku Herkulano, mestu Sorrento, vasi Positano in fjordu Furore. Tako lahko izveš, kje vse si lahko vzameš čas za sprostitev ter spoznavanje naravnih in kulturnih znamenitosti južne Italije.

Globetrotter / ED
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button