Potovanje

Z decembrom na slovenske ceste končno prihajajo elektronske vinjete

Od decembra bo v Sloveniji mogoče kupiti elektronske vinjete; sprva le letne za osebna vozila in polletne za motorna kolesa. Vozniki jih bodo lahko kupili prek spleta ali na fizičnih prodajnih mestih, cene pa bodo nespremenjene. Vse informacije o sistemu je Dars zbral na spletni strani evinjeta.dars.si, ki bo začela delovati sredi meseca.

Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke bo veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bodo do konca januarja uporabljale trenutne tedenske in mesečne vinjete. S februarjem pa se bodo vse nalepke poslovile, zaj prihajajo elektronske vinjete.

Vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone bodo avtoceste in hitre ceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se namreč ne bo plačevala po prevoženih kilometrih. Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Elektronska vinjeta bo veljala eno leto od datuma nakupa

Novost pa bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

So pa v upravljavcu avtocest izpostavili tudi nekaj posebnosti, na katere morajo biti pozorni kupci. Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Za nakup bo zato potrebna registrska številka vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja.

Kupce opozarjajo, da bodo sami odgovorni za pravilnost vnosa registrske številke v sistem e-vinjete. “Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, namreč cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globo,” so poudarili.

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bodo imetniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Kako bo potekal nadzor?

Nadzor bo potekal na način, da bodo registrske številke vozil nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Kot so spomnili na Darsu, uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Elektronska vinjeta bo enostaven elektronski produkt, ki pa bo od uporabnikov zahtevala pozornost, natančnost pri vnašanju podatkov in pravočasnost. Na Darsu bodo v pomoč uporabnikom vse informacije o novem sistemu zbrali na spletni strani evinjeta.dars.si.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button