Potovanje

Italijanska letalska družba je odpustila pilota, ki je med poletom zaspal

Italijanska letalska družba ITA Airways je potrdila, da so odpustili pilota, ki je 1. maja med poletom iz New Yorka v Rim nad Francijo zaspal in ni bil dosegljiv za kontrolo letenja. Po trditvah letalske družbe potniki v nobenem trenutku niso bili v nevarnosti.

Pilot je sicer zanikal kakršno koli kršitev in je trdil, da je prišlo do napake v komunikacijskem sistemu, zaradi česar ni mogel odgovoriti francoskim kontrolorjem. A pregled letala je po navedbah družbe ITA Airways njegove trditve ovrgel.

Kontrola zračnega prometa v Marseillu zgodaj zjutraj ni mogla vzpostaviti stika s pilotom in kopilotom letala airbus A330. Francoske oblasti so aktivirale dve vojaški letali, da preverita, kaj se dogaja v pilotski kabini.

Ko so italijanske oblasti prejele opozorilo o morebitnem terorističnem napadu na letalo, so se obrnile na družbo ITA. Ta je skušala stopiti v stik s pilotoma prek njunih satelitskih mobilnih telefonov. Po nekaj minutah sta se pilota javila in letalo je brez težav nadaljevalo pot v Rim.

Piloti si lahko na čezoceanskih letih sicer lahko vzamejo odmor za spanje, če je zagotovljeno, da je drugi pilot buden in dosegljiv.

Družba proti drugemu pilotu ni ukrepala, saj je ta v skladu s pravili javil, da odhaja na počitek.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button