Kultura

Podpisan izvod knjige The Catcher in the Rye naprodaj za 225 tisoč funtov

Za 225.000 funtov je naprodaj edina izdaja romana Varuh v rži, ki jo je ameriški avtor J.D. Salinger podpisal s svojim otroškim vzdevkom Sonny. Knjigo bo prodajala založba Peter Harrington Books v okviru sejma redkih knjig Firsts, ki bo potekal od 15. do 18. septembra v galeriji Saatchi v Londonu.

Salinger ni želel, da bi prijatelji obogatili na njegov račun

Kot poroča britanski Guardian, J.D. Salinger ni želel, da bi se njegovi prijatelji okoristili. Podpisani izvod njegovega klasičnega romana The Catcher in the Rye je zato eden od naslovov, ki jih zbiratelji najtežje pridobijo.

Salinger (1919-2010) naj bi namreč odklanjal, da bi prijatelji in družina pridobili na račun uspeha njegovega romana iz leta 1951, zato podpisani izvodi niso prišli na knjižni trg. Prvi podpisani izvod romana Varuha v rži je bil prodan na dražbi šele po njegovi smrti leta 2010.

Izvod, ki ga bodo prodajali na sejmu, je avtor posvetil družinskim prijateljem na sprednji platnici: “Charlesu Kirtzu z dobrimi željami od J.D. Salingerja (dodatne pozdrave Adi in Victorju pošilja Sonny Salinger), New York, 18.10.1956.”

Lastnik založbe Peter Harrington Books in predsednik knjižnega sejma Firsts Pom Harrington je povedal, da se je v dražbenih evidencah pojavil le en podpisan prvi izvod. Lastništvo podpisanega izvoda pa bi bilo po njegovem mnenju vrhunec vsake resne zbirke sodobne ameriške književnosti.

“Razlogi za to so v veliki meri posledica znane izmuzljivosti J. D. Salingerja. Pisatelj je bil izredno zadržan in se je izogibal kakršni koli obliki publicitete, zlasti uporabi kakršnega koli biografskega gradiva za promocijo svojega dela,” je povedal.

Po izidu je bila The Catcher in the Rye dve desetletji najbolj cenzurirana knjiga

Pisateljev romaneskni prvenec z nezadovoljnim mladeničem Holdenom Caulfieldom je bil v ZDA nenehno predmet polemik. Leta 1960 so v Tulsi odpustili učitelja, ki so ga pozneje ponovno vpoklicali v službo, ker ga je poučeval v razredu. V dveh desetletjih do leta 1982 je bila to najbolj cenzurirana knjiga v ameriških šolah in knjižnicah.

Kot je še pojasnil Harrington, je bil omenjeni izvod eden od dveh, ki ju je Salinger podaril Ann Agoos in sta bila posvečena njenima vnukoma Charlesu in Williamu. Ann in njen mož Sam sta živela v isti stanovanjski hiši kot Salingerjevi starši na naslovu 1182 Park Avenue v New Yorku. Salinger se je v otroštvu družil z njunima otrokoma – materjo prejemnika te knjige Ado in njenim bratom Victorjem, ki je prav tako omenjen v posvetilu.

Sonny je bil vzdevek, ki sta ga Salingerju ob rojstvu dala starša. To pa je tudi edini znani podpisani izvod knjige, ki ga je Salinger podpisal s tem vzdevkom, je še povedal. Leta 2010 je podpisani izvod avtorjeve prve izdaje romana The Catcher in the Rye na dražbi dosegel 65.000 dolarjev oziroma 56.000 funtov.

Na sejmu bodo med drugim naprodaj tudi pisma med Georgeom Orwellom in njegovim založnikom Victorjem Gollanczem ter prva izdaja knjige Nikolaja Kopernika O revolucijah nebesnih sfer, ki je ocenjena na dva milijona funtov.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button