Potovanje

Potopisne srede: tokrat smo se odpravili po poti El Camino de Santiago

Vsi radi prisluhnemo kako se različni ljudaje odpravijo v tujino. Tokrat je bilo potopisno predavanje obarvano nekoliko drugače. Aleš Zver nam namreč ni predstavil klasičnega potovanja v tujino, temveč prehojeno romarsko pot – El Camino de Santiago.

Po kar dveh letih je Oddelku za mednarodno sodelovanje ŠOUM ponovno uspelo predstaviti potopisna predavanja v živo! V sklopu dogodka Potopisne srede smo odpotovali že v marsikatero zanimivo deželo in prisluhnili zanimivim dogodivščinam predavateljev. Tokrat pa so pripravili nekoliko drugačno, morda študentom manj poznano tematiko. Predstavili so romarsko Jakobovo pot – El Camino de Santiago.

Romarska pot, ki se v večini nahaja v Španiji, pritegne pisano množico ljudi. Športnike, nešportnike, starejše, mlajše, skupine ali zgolj posameznike. Na pot se podajo iz različnih razlogov in z različnimi željami. Predavatelj Aleš Zver se je tja odpravil v prvi vrsti iz lastnega izziva, po drugi strani pa se je želel nagraditi za uspešno napisano magistrsko nalogo.

Za pot si je vzel 30 dni, zato je na koncu prehodil kar 900 km. Njegova pot se je začela v francoskih Pirenejih in se končala ob Atlantskem oceanu. Pripovedoval je, kako se pot spreminja po različnih regijah Španije. Ponekod gorata, hribovita, drugod pa povsem izravnana in pusta. Na pot se je odpravil sam, vendar ob tem spoznal veliko novih ljudi, ki so mu hojo izjemno popestrili in ga včasih celo malo »ustavili«. Kljub temu mu je uspelo nekaj, na kar je izjemno ponosen.

Svoje vtise sta predstavila tudi Miro in Julija

El camino de santiago
Na poti je tudi veliko Slovencev. Med njimi sta bila tudi Miro in Julija.

Pohodnikov oziroma romarjev na tej poti je izjemno veliko. Med njimi tudi veliko Slovencev. Po Aleševem predavanju je namreč sledila okrogla miza, kjer so se Alešu pridružili moderator Mitja in še dva romarja. Miro in Julija, ki sta pot ponovno doživljala drugače, na svoj način. Ob njihovem pripovedovanju raznih anekdot in nasvetov smo se izjemno nasmejali, a dobili tudi veliko zagona. Skupaj so opisali, kako izgledajo sama prenočišča, kako se na poti prehranjevati, kako prati perilo in kako se na pot pripraviti.

Na koncu so vsi strnili isto misel in nasvet za poslušalce: »POJDITE, ne bo vam žal«.

Tako, da vsem ki jih je to predavanje navdušilo, BUEN CAMINO!

Jana JAUŠOVEC
Patrik KOCIPER

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button