Glasba

Pred 10 leti je nastal Gangnam Style in za vedno spremenil glasbo

Ko je južnokorejski raper Psy pred desetletjem izdal pesem Gangnam Style, je le malokdo pričakoval obseg in hitrost njegovega uspeha ter usoden vpliv na industrijo pretočnih storitev. 15. julija 2012 je bil objavljen njegov video posnetek z zdaj že značilnim plesom, ki oponaša jahanje.

V manj kot pol leta do milijarde ogledov

V nekaj mesecih po objavi je bil Gangnam Style najbolj gledan video posnetek na YouTubu. To mesto je nato obdržal več kot tri leta. Do 13. julija letos je imel blizu 4,5 milijarde ogledov.

V prvi vrsti je videoposnetek stavil na lokalno okolje in se je norčeval iz seulske premožne četrti Gangnam, a je le v nekaj tednih postal globalen. Do decembra istega leta je dosegel milijardo ogledov na YouTubu. Zaradi njega je nastalo nešteto memejev in parodij, sam ples pa so množično plesali vse od Azerbajdžana do Nove Zelandije.

Prav Gangnam Style je glasbeni industriji pokazal, kaj je mogoče doseči prek spletnih platform in družbenih medijev. Predvsem naj bi to veljajo za umetnike, ki ne prihajajo z Zahoda in ne pojejo v angleščini.

Psy je “prekršil pravila igre. Tradicionalni marketinški in promocijski prejemi so pristali na smetišču zgodovine,” je ocenil direktor agencije za storitve izvajalcev in založb DFSB Kollective s sedežem v Seulu ter strokovnjak za južnokorejsko glasbeno industrijo Bernie Cho.

Gangnam Style je prvi pokazal moč Youtuba

Gangnam Style je “primer moči, ki jo lahko ima platforma, kot je YouTube, da ustvari zanimanje za določen videoposnetek v številnih različnih krajev po svetu,” je dejala docentka na Univerzi v Torontu, ki se ukvarja s korejsko pop kulturo Michelle Cho.

Leta 2012 je bila industrija pretočnih storitev še v povojih. Po podatkih industrijske skupine IFPI je takrat zagotovila manj kot sedem odstotkov svetovnih glasbenih prihodkov. A potem so presenetljiv uspeh doživeli Gangnam Style pa viralni videoposnetki Justina Bieberja in Carly Rae Jepsen. Prinesli so nov način, ki izvajalcem glasbe omogoča, da lahko kjerkoli po svetu izdajajo pesmi. Hkrati pa tudi posegajo po spletnih oglasih, najdejo sponzorje in dobijo ponudbe za koncerte.

Desetletje kasneje so tako pretočne storitve po zaslugi naročnin že postale glavni vir prihodkov v svetovni glasbeni industriji. Leta 2021 so po podatkih IFPI predstavljale 65 odstotkov.

STA
Youtube

Sorodni članki

Back to top button