Delo

S kakovostnim pripravništvom lažje do zaposlitve

Na Sindikatu Mladi plus se vseskozi borijo za plačana pripravništva na vseh področjih. Leta 2014 so uspešno izborili sklep Vlade RS, s katerim je ta pri nas prepovedala volonterska/neplačana pripravništva, sedaj pa delujejo tudi na mednarodni ravni. O tej temi jih zanima tudi tvoje mnenje.

Že dve leti je Sindikat Mladi plus del mednarodnega projekta SPRINT, v okviru katerega razvijajo evropski okvir za kakovostno pripravništvo. Pripravljen je že osnutek kriterijev za omenjeni okvir, zato jih ob tej priložnosti zanima tudi tvoje mnenje.

Šteje tudi tvoje mnenje o pripravništvu

Od 2. septembra do 31. oktobra 2019 je na tej povezavi v angleščini v javni obravnavi osnutek evropskega okvira za kakovostno pripravništvo. Pripravništvo je ključnega pomena za vključevanje mladih v svet dela. Žal pa pogosto ni zastavljeno dovolj kakovostno ter zato ne omogoča ustreznega poklicnega razvoja pripravnikov in pripravnic.

Kakovostno pripravništvo je ključnega pomena pri prehajanju mladih na trg dela.

Zadnjih deset mesecev je tako Sindikat Mladi plus v sodelovanju s sindikati iz Malte, Belgije in Italije ter Evropsko konfederacijo sindikatov (ETUC) sodeloval pri nastanku vsebine pred-standarda evropskega okvira za kakovostno pripravništvo.

Predsednica sindikata Mladi Plus Tea Jarc, ki je pomembno sodelovala pri nastanku osnutka omenjenega bodočega evropskega standarda, je povedala: “Mladi ljudje si zaslužijo kakovostno pripravništvo in dostojno zaposlitev. Pripravništvo je pomemben korak prehajanja iz šolanja v zaposlitev, zato mora mladim zagotoviti dobro in pomenljivo izkušnjo pri pridobivanju delovnih izkušenj.

V projektu smo tem ugotovili, da je na tem področju pomanjkljiva tako zakonodaja, kolektivne pogodbe kakor tudi drugi okviri. Skupaj s številnimi pobudami na evropski ravni bo ta pred-standard pomenil okvir za delodajalce, kako zagotoviti kakovostno pripravništvo za mlade. Mogoče ga bo uporabljati kot smernico za izboljšavo pripravništva in za ozaveščanje delodajalcev.”

Na Sindikatu Mladi plus se borijo tudi za delavske in socialne pravice pripravnikov, za dostojno plačilo zanje, pa za kakovostna pripravniška mesta in za dostopna pripravništva za vse. Vabijo te, da si podrobneje pogledaš osnutek evropskega okvira za kakovostno pripravništvo, ki je dostopen tukaj.

 

 Sindikat Mladi plus
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button