Kulsko

Si vedel, da povprečen pes pozna kar 89 besed in besednih zvez?

Zahvaljujoč dolgi evolucijski zgodovini psov kot udomačenih živali so ti razvili sposobnost, da razumejo človeško komunikacijo, ki je veliko boljša od večine drugih živali. In čeprav so nekateri kužki bolj učeni kot drugi, so nove raziskave pokazale, da je povprečen pes sposoben prepoznati 89 različnih besed in besednih zvez.

Avtorji raziskave, ki je bila objavljena v reviji Applied Animal Behavior Science, pojasnjujejo način, s katerim so se odločili določiti obseg pasjega besednjaka in oblikovati popis besed in besednih zvez, na katere se psi lahko odzovejo. 165 lastnikov psov so prosili, da pri svojih hišnih ljubljenčkih ocenijo sposobnost prepoznavanja 172 različnih izrekov.

Besede in izreki so bili v glavnem izbrani iz uveljavljenega kontrolnega seznama besedišča, ki se običajno uporablja za ocenjevanje jezikovnih zmogljivosti dojenčkov. Raziskovalci pa so tem besedam dodali še nekaj besed in besednih zvez, ki jih običajno poznajo hišni ljubljenčki. Vse besede in besedne zveze so bile razporejene v sedem kategorij: imena, ukazi, igrače, hrana in pijača, gospodinjski predmeti, zunanji kraji in dejavnosti.

Od 15 do 215 besed

Najbolj dojemljiv pes v študiji je skupno prepoznal 215 različnih izrazov, “najslabši” pa se je odzval na le 15 izmed njih. V povprečju so psi tako prikazali poznavanje 89 besed in besednih zvez – 78 iz seznama raziskovalcev in 11 dodanih s strani lastnikov psov.

Pes, živali, besede, Applied Animal Behavior Science, hišni ljubljenčki, pasma psa, znanje
Pogovor s psom navsezadnje ni brezsmiseln.

Verjetno ni presenetljivo, da so bile besede, ki so jih psi razumeli v največji meri, njihova imena. Več kot 90 odstotkov hišnih ljubljenčkov pa je prepoznalo tudi izraze, kot so sedi, pridi, priden, počakaj in ne.

Medtem je manj kot 10 odstotkov psov znalo razbrati pomen težjih ukazov, kot so obriši noge in šepetaj. Prav tako zelo malo psov pa je znalo prepoznati imena drugih ljudi in hišnih ljubljenčkov.

Ima pasma psa na razumevanje kakšen vpliv?

Po opažanjih avtorjev so pri prepoznavanju besednih namigov nekatere pasme psov bolj spretne od drugih. Znanje največjega besedišča so izkazali čistokrvni pastirski psi in psi spremljevalci oz. delovni psi, medtem ko so bili najmanj verbalni športni psi in terierji.

Pes, živali, besede, Applied Animal Behavior Science, hišni ljubljenčki, pasma psa, znanje
Delovni psi, kot so na primer vojaški ali policijski psi, so prepoznali približno 1,5-krat več besed kot ostali.

Nadaljnja analiza je pokazala, da na pasjo sposobnost prepoznavanja govora ni vplivala njihova starost ali katerakoli od značilnosti njihovega lastnika. Poleg pasme sta bila edina dejavnika, ki sta vplivala na njihovo znanje, njihov poklicni delovni status in poročana hitrost učenja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button